U POTRAZI ZA NEMOM

DOSAD NEVIĐENA FINANCIJSKA INOVACIJA Ovakav model rješenja prezaduženosti države koristi se prvi put u svijetu: Mijenjaju dug za zaštitu okoliša

 
 Profimedia, Panthermedia

Tropsko otočje Sejšeli poznata su turistička atrakcija zbog svojeg tirkizno plavog oceana, mnoštva raznolikog podvodnog života i koralja. No, zbog globalnog zatopljavanja događa se masovno izbjeljivanje koralja koji potom odumiru. Nakon velikog izbjeljivanja 1998. pobjegle su iz sejšelskih voda i ribe klaunovi, poznate po liku ribice Nemo iz popularnog crtića.

Vode bajkovitog otočja ugrožene su ne samo klimatskim promjenama, već i pretjeranim izlovom ribe. U mrežama tunolovaca stradalo je mnoštvo dupina, morskih pasa i kornjača. Nakon posljednjeg velikog izbjeljivanja 2016. stradao je koraljni greben kod otoka Curieuse, pretvorivši se u bijelu grobnicu koraljnih ostataka. Vlada je stoga pribjegla inovativnom financijskom poduhvatu koji bi mogao označiti prekretnicu u očuvanju svjetskih mora.

O čemu se radi? Financijski aranžman dogovorila je nevladina organizacija The Nature Conservancy (TNC) u partnerstvu s vladom Sejšela i Pariškim klubom, te se prema tom sporazumu dio duga Velikoj Britaniji, Francuskoj, Belgiji i Italiji pretvara u investiciju tešku 22 milijuna dolara, koja će obuhvatiti proširenu zaštitu mora. U osnovi, TNC uz diskont otkupljuje dio državnog duga Sejšela koji se zauzvrat obvezuju provoditi program zaštite u suradnji s ovom udrugom.

Novo zaštićeno područje oko Aldabre ima 74.000 četvornih kilometara (za usporedbu, ukupna površina Hrvatske iznosi 87.661 km2 zajedno s morem) i u njemu su zabranjene aktivnosti kao što su ribarenje i vađenje nafte. Sljedeće novo zaštićeno područje na 134.000 m2 nalazi se na glavnom sejšelskom otoku Mahe, gdje su dozvoljene kontrolirane aktivnosti.

Zajedno, parkovi pokrivaju 15 posto voda Sejšela, a lokalna vlast planira u tri godine to udvostručiti, čime će biti daleko iznad međunarodno postavljenog cilja (10 posto do 2020.).

Slavni holivudski glumac Leonardo DiCaprio također je sudjelovao u projektu: njegova fondacija donirala je milijun dolara. "Te zaštite znače da su sve vrste koje žive u ovim vodama, ili kroz njih prolaze, sada daleko bolje zaštićene od pretjeranog ribarenja, zagađenja i klimatskih promjena", kazao je DiCaprio.

Sejšelski primjer pruža model rješenja za druge ugrožene otočne države. Rob Weary iz TNC-a, piše Guardian, očekuje da će ove godine dogovoriti zamjenu duga Grenade u vrijednosti 60 milijuna dolara, a sljedećih godina očekuje da model preuzme i niz drugih na Karibima. Mauricijus je također pokazao ozbiljno zanimanje da se na ovakav način riješi duga i zaštiti svoje podmorje.

Ipak, ni na Sejšelima nije još sve gotova stvar. Potrebno je još mnogo teških pregovora dok se ne utvrde svi detalji o tome što je sve dozvoljeno raditi u zaštićenim zonama. Pored toga, Sejšeli leže na rezervama nafte "svjetske klase". Državna naftna kompanija PetroSeychelles odrekla se nekih potencijalno lukrativnih mjesta za vađenje nafte koja se sada nalaze u zaštićenoj zoni Aldabra. Buduće kretanje cijene nafte svakako će biti čimbenik u odnosima naftaša i konzervatora. Dakako, mnogo je i ribara koji s rezervom prate zbivanja: zaštićene zone uzele su im dosta ribolovnih područja, no pitanje je hoće li se zabrana dovoljno strogo provoditi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:25