VOLODIMIR ZELENSKIJ

'DOSTA JE BILO, IMAMO SVOJU ZEMLJU I SVOJE PROBLEME' Ukrajinski predsjednik totalno se umorio od skandala s Trumpom

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 19.11.2019. u 18:04

Ukrainian President Volodymyr Zelenskiy speaks during a news conference following the talks with Czech Prime Minister Andrej Babis in Kiev, Ukraine November 19, 2019. REUTERS/Valentyn Ogirenko
REUTERS

Volodimir Zelenskij

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je u utorak da je "umoran" od skandala o pritiscima koje je na njega navodno izvršila administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa, protiv kojeg se trenutačno vodi istraga o opozivu i ta afera kvari američko-ukrajinske odnose.

Na pitanje je li spreman na Trumpovo traženje pokrenuti istragu protiv ukrajinske tvrtke Burisma, povezane s njegovim demokratskim političkim protivnikom Joeom Bidenom, Zelenskij je rekao da su "svi u Ukrajini tako umorni od Burisme".

"Imamo svoju zemlju, svoju neovisnost i vlastite probleme", rekao je nakon konferencije za novinare u Kijevu s češkim premijerom Andrejem Babišem.

Odnosi Zelenskija i Bijele kuće su u središtu političke oluje koja potresa Sjedinjenje Države i uzrokovali su istragu o opozivu američkog predsjednika.

Demokrati sumnjiče Donalda Trumpa da je zlorabio ovlasti radi osobnih političkih ciljeva, uvjetovanjem vojne pomoći od 400 milijuna dolara Ukrajini otvaranjem istrage protiv Huntera Bidena, sina Joea Bidena, izglednog Trumpovog protukandidata za predsjedničke izbore 2020.

Istrage su bile usmjerene na aktivnosti Huntera Bidena u razdoblju od 2014. do 2019. kada je bio u nadzornom odboru Burisme.

Ukrajina se zbog te afere našla u neugodnoj situaciji, zabrinuta s jedne strane za odnose s Donaldom Trumpom a s druge i s njegovim protivnicima, jer su Kijevu Sjedinjene Države ključni saveznik u sukobu s Moskvom.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo