RAT

Džihadisti srušili zrakoplov sirijskog režima, pilot zarobljen

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 14.08.2019. u 18:45

Syrian President Bashar al-Assad speaks during an interview with Russian television channel NTV, in Damascus, Syria in this handout released on June 24, 2018. SANA/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. REUTERS IS UNABLE TO INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, CONTENT, LOCATION OR DATE OF THIS IMAGE - RC1F2B123890
SANA/Handout / REUTERS

Džihadisti su srušili zrakoplov sirijskog režima i zarobili pilota, što je prvi takav slučaj nakon vojne eskalacije posljednjih mjeseci na sjeverozapadu Sirije, javio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Lovac Suhoj je nadlijetao područje istočno od Khan Sheikhouna, ključnog grada na juhu Idliba, rekao je direktor NGO Rami Abdel Rahmane.

Pilota su zarobili džihadisti Hayat Tahrir al-Cham, bivši sirijski ogranak al-Qaide, koji dominiraju regijom, rekao je Rahmane.

Dodao je da je to prvi srušeni sirijski zrakoplov nakon što su režim i ruski saveznik počeli krajem travnja gotovo svakodnevno bombardirati pokrajinu Idlib i dijelove susjednih pokrajina Alepa, Hame i Latakije.

Oko 820 civila je stradalo u bombardiranjima, navodi SOHR. Više od 400.000 osoba je raseljeno u toj regiji u kojoj živi 3 milijuna ljudi, prema podacima UN-a.

Osim HTS-a u toj regiji se nalazi i nekoliko drugih skupina pobunjenika i oni i dalje izmiču kontroli predsjednika Bašara al-Asada, više od 8 godina od početka sirijskog sukoba.

Posljednjih dana snage režima napreduju na terenu i potiskuju džihadiste i pobunjenike. Režim je u srijedu napredovao u smjeru Khan Sheikhouna i sada se nalazi 4 kilometra zapadno od grada nakon što su zauzeli 5 okolnih sela, rekao je Rahmane.

U ratu u Siriji koji je počeo 2011. poginulo je više od 370.000 ljudi i više milijuna je raseljeno.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo