OPASNOST OD EKSTREMIZMA

EKSTREMNA DESNICA RAŠIRENIJA NEGO IKAD PRIJE Analiza propagande i aktivnosti pokazala: 'Sofisticirani su, ujedinjeni i šire populističke ideje'

 ALEJANDRO ALVAREZ/NEWS2SHARE / REUTERS

Novo istraživanje s područja društvenih fenomena sugerira da je esktremna desnica postala sofisticirana, globalno raširena i aktivno privlači nove, mlade ljude. Nekad posve slomljeni sustav, od bijelih nacionalista u SAD-u do antiimigrantskih grupa u Europi, postao je čvrst i prilagodljiv, piše Vice.

Studija je objavljena na stranici organizacije Institute for Strategic Dialogue koja poučava mlade generacije protiv bilo kakvog oblika ekstremizma, i jasno pokazuje da, premda se ti pokreti razlikuju u ideologiji i opsegu djelovanja, oni se sve više i češće povezuju i djeluju zajednički. Zaključak je da se ekstremna desnica, koja vrlo često ističe izolacionizam i nacionalizam kao ključne ideologije, globalizirala i proširila.

Stručnjaci su uzeli tri primjera za dubinsku analizu - kampanju organizacije Defend Europe (Obrani Europu) koja se bori protiv migranata, marš rasista u američkom Charlottesvilleu i njemačke parlamentarne izbore na kojima je protuimigrantska stranka Alternativa za Njemačku (AfD) ostvarila neočekivano snažan rezultat i postala treća po veličini stranka u državi.

Moderni, prilagodljivi i okrenuti mladima

U fokusu istraživanja našli su se radikalni desničari, neonacisti, identitetski pokret (europski nacionalisti koji se protive dolasku izbjeglica u Europu želeći sačuvati europsku kulturu i identitet) te protumuslimanski pokreti. Autori studije Julia Ebner i Jacob Davey analizirali su 5.000 različitih objava, poruka i pamfleta objavljenih kroz 50 različitih kanala komunikacije, uključujući Twitter, 4chan i razne forume.

‘Zbilja smo već morali barem pronaći početnu točku za shvaćanje što uzrokuje tu globalnu eksploziju ekstremne desnice. Postojala je potreba za bilježenjem podataka koji stoje iza svega toga, kao i za pronalaženjem mehanizama koji omogućuju da se to uopće dogodi. Nisu svi oni glupi… Problem je u tome što postaju sofisticirani. Šire se i rastu, a ako pobliže pogledate, konstantno uče jedni od drugih. Sve su svjesniji činjenice da mogu imati velik utjecaj’, rekao je Davey. Ekstremisti imaju brojne ciljeve, no među glavnima je ‘prodavanje’ ideja koje su javnosti prihvatljive i diskursa koji im je razumljiv, dodaje.

Znanstveni je dvojac također zaključio da su ekstremističke grupe vrlo prilagodljive što se tiče propagande i mobilizacije. Koristeći sve moguće online platforme i društvene mreže prikupljaju financije i online aktivnost pretvaraju u stvaran novac. Ističu da osim što idu u korak s tehnologijom, znaju jako dobro raditi zajedno i znaju se obratiti mladima. Koristeći glasove kao što je onaj suprematista Richarda Spencera sposobni su doprijeti do mladih osoba koje bi inače ekstremno desne ideje odbile. Tome, naravno, pridonosi i korištenje populističkog diskursa.

Rušenje demokratskih procesa

Marš u Charlottesvilleu u kojem je poginula prosvjednica na strani antirasista Heather Heyer nakon što ju je udario automobil koji je vozio bijeli nacionalist, znanstvenici vide kao dokaz prelaska krajnje desnice iz online svijeta u stvarni. Analizom komunikacije događaja Ebner i Davey otkrili su da su grupe radile zajedno, povezivale se i odašiljale posebno skrojene poruke ovisno o ciljanoj publici.

‘U budućnosti bi trebalo više pažnje posvetiti njihovim pokušajima da sruše demokratske procese. To su već pokušali provesti na francuskim, američkim i njemačkim izborima s više ili manje uspjeha. Sigurno će nastaviti pokušavati i mi toga moramo biti svjesni’, rekao je Davey za Vice.

Međutim, najviše ih je uznemirilo otkriće da ekstremna desnica koristi sofisticirane metode temeljene na vojnim vodičima poput onih koji su procurili iz GCHQ-a, britanske agencije za nadzor elektroničke komunikacije, ustvari pandana američkoj obavještajnoj agenciji NSA, ili na NATO-ovim strateškim dokumentima. ‘Zapravo su koristili vojne dokumente vlastitih država protiv iste te vlade i svih njenih demokratskih procesa i struktura. Mislim da je to jako zastrašujuće. Imaju pristup tim dokumentima i lako ih implementiraju kako im odgovara’, rekla je Ebner.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:00