ŠTO AKO POBIJEDI?

Europa se priprema na zastrašujući scenarij: ‘Čeka njegov dolazak. A onda kreće na NATO!‘

Njemačka se priprema da Rusija napadne već 2025. godine...

Vladimir Putin

 Alexei Druzhinin/kremlin Pool/Zuma Press/Profimedia/Alexei Druzhinin/kremlin Pool/zuma Press/profimedia

Nakon što je dugoočekivana ukrajinska protuofenziva podbacila i sa smanjenjem zapadne vojne podrške, sada postoje realni strahovi da bi Vladimir Putin mogao pobijediti i uništiti Europu, piše Daily Mail.

Bilo kakav potez da se zaustave ili smanje paketi pomoći Ukrajini - kao što smo već vidjeli s američkim republikancima koji su blokirali financiranje od 58 milijardi eura - išao bi na ruku Putinu tako što bi ograničio mogućnosti ukrajinskih vojnika na bojnom polju protiv nadirućih ruskih trupa.

Pobjeda za Rusiju ne bi značila samo ‘uništenje‘ Ukrajine i njezinog naroda - bila bi ‘katastrofalna‘ za Zapad i preokrenula bi globalni svjetski poredak naglavačke, upozorava Oleksandr Daniljuk, suradnik pri Odsjeku za obranu i sigurnost savjetodavne organizacije RUSI.

Doista, pobjeda Rusije protiv Ukrajine ‘nedvojbeno‘ bi rezultirala padom NATO-a, ‘ekonomskim pokoljem‘ za Zapad kao i usponom neprijatelja uključujući Kinu, Iran i Sjevernu Koreju, kaže umirovljeni američki general Ben Hodges za MailOnline.

Srž ovoga je činjenica da bi Rusija i globalni jug ukrajinski poraz vidjeli kao vojni gubitak za Zapad - to bi pokazalo svijetu da je NATO, predvođen SAD-om, sposoban žrtvovati europsku naciju kako bi se izbjeglo nuklearni sukob.

A kada autokrati shvate da su SAD i Zapad pobjedivi, nuklearni rat bio bi ‘neizbježan‘ i svijet bi bio uništen u krvoproliću, kaže Daniljuk u zastrašujućem predviđanju.

Doista, Daniljuk kaže da bi svijet tada gledao kako je Ukrajina, koja se 1993. odrekla trećeg najvećeg arsenala nuklearnog oružja na svijetu, poražena od strane ruske vojske usred svakodnevnih prijetnji da će Moskva spaliti zemlju nuklearnim oružjem.

A to bi poslalo snažnu poruku: jedini način da se nenuklearne države zaštite od napada zemalja s nuklearnim oružjem - poput Kine i Rusije - bio bi posjedovanje vlastitog oružja za masovno uništenje.

Ipak, s povećanjem broja nacija koje posjeduju nuklearne arsenale, bilo bi ‘samo pitanje vremena‘ kada će ih neka država - ili teroristička organizacija - upotrijebiti, kaže Daniljuk.

‘Razbijanje tabua o korištenju nuklearnog oružja stvorilo bi novu stvarnost, čije je tragične karakteristike teško zamisliti‘, kaže Daniljuk u izvješću za RUSI.

U konačnici, pobjeda bi dovela do ‘katastrofalne‘ promjene svjetskog poretka koja bi imala razorne posljedice za civile koji žive diljem Europe i SAD-a.

To bi uništilo percepciju SAD-a kao svjetske vojne sile i ohrabrilo zemlje poput Kine, Irana i Sjeverne Koreje da nastave svoju vojnu ekspanziju, kaže Daniljuk.

‘Ruska pobjeda također bi natjerala zemlje globalnog juga da traže posebne odnose s tim zemljama, istiskujući SAD kao međunarodnog sigurnosnog posrednika‘, kaže Daniljuk, stručnjak za višedimenzionalno ratovanje.

Uspon ruskih saveznika

General Hodges, bivši zapovjednik američke vojske u Europi, slaže se i kaže da bi ruska pobjeda dovela do uspona saveznika Kremlja.

Kaže da će Iran i Sjeverna Koreja najvjerojatnije uspjeti razviti učinkovito nuklearno oružje u sljedećih nekoliko godina, što će predstavljati izravnu prijetnju Zapadu i moglo bi dovesti do nuklearnog rata u kojem bi poginuli deseci tisuća ljudi.

‘Zato je sada toliko važno imati nuklearno odvraćanje‘, kaže general Hodges. ‘Ako dopustimo Iranu i Sjevernoj Koreji da razviju nuklearne sposobnosti onda ćemo zauvijek žaliti zbog toga.‘

Rekao je da bi ruska pobjeda također značila da bi nuklearne države - Pakistan, Indija, Sjeverna Koreja, Iran - postale nestabilne i to bi moglo rezultirati time da se teroristi dočepaju nuklearnog oružja i pokrenu terorističke napade na ulicama Europe.

‘Mnoge od tih zemalja postale bi nemirnije i krhkije‘, kaže general Hodges.

I dok Zapad tone u godine nestabilnosti, dok Rusija čvrsto stišće Ukrajinu, general Hodges kaže da će Putin krenuti u napad na tlo NATO-a.

Kaže da bi Trumpov novi mandat još više otvorio vrata Putinu da pokrene svoj napad na Europu zbog republikanskog nedostatka potpore NATO-u.

General Hodges kaže da bi, ako Donald Trump bude izabran u studenom, to oslabilo NATO i moglo bi ostaviti Europu u ulozi ‘glinenih golubove‘ za Putina i njegove snage.

General Hodges kaže da bi bilo ‘glupo‘ pretpostaviti da Putin ne može napasti baltičku zemlju - poput Litve, Poljske ili Estonije - i izazvati pustoš među civilima diljem Europe.

U jednom scenariju, general Hodges kaže da bi Moskva prvo mogla napasti uski pojas poznat kao Suvalki, stiješnjen između Poljske, Litve i ruske eksklave Kalinjingrad.

Čak i mali napad na ovu slabu točku - jedinu kopnenu granicu između kontinentalne Europe i baltičkih država - mogao bi izazvati velike probleme za NATO.

General Hodges je rekao da će, ako Putin bude uspio u blokiranju koridora Suvalki, ruske snage koristiti taj pojas zemlje i Bjelorusiju kao lansirnu rampu za drugu fazu svoje ofenzive.

A ta bi druga faza uključivala slanje tisuća ruskih vojnika, tenkova i specijalnih snaga, da napadnu jednu od baltičkih država na istočnom krilu NATO-a - najvjerojatnije Litvu, Poljsku ili Estoniju.

William Freer, znanstveni suradnik u savjetodavnoj organizaciji Geostrategy, kaže da bi Rusija vjerojatno mogla pokrenuti ‘masovni hipersonični napad rano u sukobu‘ kako bi ‘posijala kaos i otvorila ranjivosti‘.

General Hodges kaže kako bi način na koji bi NATO odgovorio na napad na savezničko tlo odredio budućnost zapadne civilizacije i mogao bi ‘uništiti‘ savez.

‘Ako bismo oklijevali, taj neuspjeh da ispunimo svoje obveze prema članku 5 da zaštitimo države članice, to bi razbilo savezništvo‘, kaže general Hodges za MailOnline iz svog doma u Frankfurtu, u Njemačkoj.

Doista, general Hodges je rekao da će se sve svesti samo na vojne sposobnosti, NATO snage - sa svojim boljim vojnicima i opremom - porazit će Rusiju u sveobuhvatnom ratu.

Ali, rekao je: ‘Način na koji bismo mogli izgubiti je da propustimo odgovoriti, ako se ne uspijemo držati zajedno, ako krenemo presporo da zaštitimo članice NATO-a.‘

General Hodges je rekao da ga ‘jako brine‘ što se snage NATO-a ‘ne mogu vrlo brzo kretati Europom‘ zbog terena i toga koliko je to područje izgrađeno.

‘Način na koji bismo doživjeli neuspjeh bio bi da ne reagiramo dovoljno brzo ili da oklijevamo‘, kaže general Hodges.

‘Ako bi Rusi uspjeli ostvariti neki prodor u NATO državu na istočnom krilu - poput Estonije ili Litve - onda bi nas Moskva izazvala da učinimo nešto po tom pitanju, to bi bio pravi test.‘

Vitalna misija

Umirovljeni američki general kaže da Putin ne bi tu stao, ukoliko bi NATO oklijevao. Svoju će rusku mornaricu rasporediti za vitalnu misiju: ​​preuzimanje kontrole nad sjevernom arktičkom rutom i ubiranje ekonomskih prednosti, dok će Zapad ostaviti po strani.

General Hodges upozorava da bi pobjeda Rusije protiv države NATO-a značila daljnji ‘ekonomski pokolj‘ za Zapad, uspon neprijatelja uključujući Kinu i kraj međunarodnog poretka utemeljenog na pravilima kakvog poznajemo.

‘Financijska tržišta, kontrola energetskih izvora, sve bi to bilo u potpuno nesigurnom i drugačijem stanju‘, kaže general Hodges. ‘Veliki dio uspješnog gospodarstva je povjerenje - a rusko razbijanje NATO-a bi to promijenilo.

‘To bi bio veliki problem za gospodarstvo i razne međunarodne organizacije - poput UN-a - koje održavaju poredak temeljen na pravilima‘, kaže Hodges, misleći na međunarodni liberalni poredak koji su uspostavili pobjednički saveznici nakon Drugog svjetskog rata.

Rekao je da će Putin svoje napore usmjeriti na preuzimanje kontrole nad sjevernom arktičkom rutom. Kako se polarna ledena kapa otapa zbog klimatskih promjena, novi pomorski pravci postaju sve dostupniji.

‘Rusija će htjeti dominirati tom sjevernom rutom, to bi im puno brže omogućilo da plove preko vrha svijeta i ekonomski okoriste Moskvu‘, rekao je general Hodges.

‘Sa svojim oružjem dugog dometa mogli bi dominirati onim što ulazi i izlazi iz sjevernog Atlantika s Arktika‘, dodao je, rekavši da bi to bilo ekonomski katastrofalno za Zapad.

I dok Zapad tone u gospodarska previranja, a Rusija nastavlja svojim željeznim stiskom držati istočnu Europu i Arktik, general Hodges kaže da će Kina željno promatrati sa strane.

Rekao je da bi Peking mogao pokrenuti vlastiti napad na Tajvan ako vidi da su SAD i njegovi saveznici bili neuspješni u obrani baltičkih država od ruske invazije.

‘Ako bi Kina vidjela da su Sjedinjene Države i njeni saveznici bili neuspješni protiv ruske invazije, da smo izgubili - a gubici koje bismo pretrpjeli bili bi ogromni - onda mislim da se Peking ne bi osjećao sputanim učiniti ono što oni žele,‘ kaže Hodges.

Kina i Tajvan

‘Kad bi Kina vidjela da bi Rusija mogla stvoriti pokolj, Kina bi to iskoristila i mogla pokrenuti vlastiti napad na Tajvan‘, dodaje general Hodges.

Analitičari vjeruju da Putin namjerava uništiti Ukrajinu - koja se uvelike oslanja na potporu svojih saveznika, posebice SAD-a - prije nego što usmjeri svoj pogled izvan zapadnih granica Ukrajine, s posebno ugroženim baltičkim državama.

S obzirom da je njegova invazija na Ukrajinu u pat poziciji, Putin je također prebacio svoje gospodarstvo na ratne temelje, što znači da tvornice oružja proizvode oružje danonoćno.

Štoviše, Putinovi saveznici u Iranu i Sjevernoj Koreji također podupiru njegove snage oružjem, što znači da Rusija može izgraditi svoju obranu brže nego što se mislilo.

Niz vojnih dužnosnika iz cijelog NATO-a i Europe upozorio je da to znači da bi Putin mogao biti spreman voditi rat protiv Zapada u sljedeće dvije ili tri godine.

U međuvremenu, admiral Rob Bauer, predsjednik Vojnog odbora NATO-a, upozorio je prošli tjedan da se savez mora pripremiti za sveobuhvatni rat s Rusijom u sljedeća dva desetljeća. Do toga je došlo nakon što su procurili tajni planovi koji otkrivaju da se Njemačka priprema da Putinove snage napadnu NATO već 2025. godine.

General Hodges je rekao kako bi NATO mogao učinkovito odgovoriti, vojni savez mora premjestiti više trupa na istočno krilo zajedno s opremom i arsenalom.

Ako savez to učini sada, 2024., to bi moglo spriječiti Putina da ikada izvrši invaziju na jednu od zemalja na istočnom krilu NATO-a jer će despot znati da ne može iznenaditi Zapad, kaže general Hodges.

Norveški ministar obrane Eirik Kristoffersen rekao je prošli tjedan da Europa ima nekoliko godina - možda samo tri - da se pripremi za rat protiv Rusije.

Kristoffersen je istaknuo da je Moskva izgradila svoje vojne zalihe mnogo brže nego što se očekivalo.

‘Rusija je značajno povećala proizvodnju‘, rekao je Kristoffersen za NTB.

‘Oni su također surađivali sa zemljama kao što su Iran i Sjeverna Koreja, što znači da možemo dobiti bržu izgradnju ruske obrane od onoga što smo zamislili prošle godine‘, dodao je.

"Dakle, sada moramo dobro iskoristiti vrijeme da ojačamo vlastitu obranu."

Norveška također dijeli granicu s Rusijom na najsjevernijoj točki Europe i stoga je vitalna za obrambenu strategiju kontinenta od Putinovih snaga.

Kristoffersen upozorava da se velik dio europskih vojnih zaliha potapa u Ukrajinu kako bi se podržale snage Kijeva u njihovoj borbi protiv Rusa koji napadaju.

Ističe da se isto može reći za Rusiju, koja je u svoj rat ubacila goleme zalihe vojne opreme - kao i vojnika - s ograničenim uspjehom.

Budući da je Rusija pronašla načine da brzo obnovi i proširi svoje zalihe oružja, Kristoffersen kaže da je od vitalnog značaja za NATO da nastavi podržavati Ukrajinu - trenutno prvu crtu obrane Europe - ‘koliko god je potrebno‘.

‘Ovo je proračunat rizik‘, kaže. ‘Kad bi sada prijetila opasnost od napada na Norvešku, onda ne bismo mogli dati toliko oružja. Ali to nije slučaj.‘

General Hodges ponavlja ovo mišljenje i kaže da ako želimo ‘izbjeći ovaj strašni scenarij‘ Putinove invazije na zemlju NATO-a, ‘moramo pomoći Ukrajini da pobijedi‘.

Ratna transformacija

Uoči prošlotjednog sastanka NATO-a u Bruxellesu, admiral Vojnog odbora NATO-a Rob Bauer pozvao je zemlje da osiguraju spremnost za sukob.

‘Kako bismo bili potpuno učinkoviti, u budućnosti nam je potrebna ratna transformacija NATO-a‘, dodao je Bauer.

Kristoffersen je ponovio ove komentare na pitanje što to znači za Norvešku i druge zemlje NATO-a.

Konkretno, upozorio je da nedostaju protuzračna obrana i dalekometno oružje.

‘Mora se više ulagati u protuzračnu obranu‘, rekao je. ‘To također znači da moramo imati više zaliha, i kada je riječ o streljivu i rezervnim dijelovima.‘

Također se složio sa svojim švedskim kolegom, vrhovnim zapovjednikom Mikaelom Bydénom, koji je nedavno pozvao sve Šveđane da se pripreme za rat.

‘Ono o čemu bi norveško stanovništvo trebalo razmišljati je vlastita pripremljenost, o čemu je zapravo govorio i Bydén. Preporučujemo svima da imaju tri dana (u vrijednosti zaliha kod kuće) da se snađu.

‘I također preporučujemo povećanje ako ste vrlo ranjivi‘, dodao je.

Ta hitnost za vlade i civile da se pripreme za rat od tada je prešla preko Kanala u Britaniju.

U srijedu je general Sir Patrick Sanders, načelnik britanske vojske, rekao da bi Britanija trebala ‘osposobiti i opremiti‘ ‘građansku vojsku‘ kako bi pripremila zemlju za potencijalni kopneni rat.

Ali Sanders, načelnik Glavnog stožera u odlasku, rekao je da ni to ne bi bilo ‘dovoljno‘ dok je ukazao na saveznike u istočnoj i sjevernoj Europi ‘koji postavljaju temelje za nacionalnu mobilizaciju‘.

Vojni vrh rekao je da bi povećanje broja vojske u pripremama za potencijalni sukob trebalo biti ‘pothvat cijele nacije‘, što znači da bi muškarci i žene diljem Ujedinjenog Kraljevstva trebali biti spremni za poziv u oružane snage.

Ovo dolazi nakon što je ministar obrane Grant Shapps u prošlotjednom govoru rekao da se svijet ‘pomiče iz poslijeratnog u predratni svijet‘ i Ujedinjeno Kraljevstvo mora osigurati da je ‘cijeli obrambeni ekosustav spreman‘ za obranu svoje domovine.

No Downing Street je odbacio bilo kakav pomak prema modelu vojnog roka, rekavši da će služenje vojske ostati dobrovoljno.

‘Unutar sljedeće tri godine, mora biti vjerodostojno govoriti o britanskoj vojsci od 120.000, sklopljenih u našu rezervu i stratešku pričuvu. Ali ovo nije dovoljno, rekao je Sir Patrick.

Prošli tjedan, bivši načelnik Glavnog stožera britanske vojske rekao je da Ujedinjeno Kraljevstvo riskira ponavljanje 1930-ih ako se više ne uloži u njegove oružane snage.

General Lord Dannatt oštro se osvrnuo na sve manju vojsku, za koju je rekao da je pala sa 102.000 u 2006. na 74.000 danas i još uvijek ‘brzo opada‘.

Povukao je paralele s 1930-ima kada ‘jadno‘ stanje oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva nije uspjelo odvratiti Adolfa Hitlera, rekavši da postoji ‘ozbiljna opasnost da se povijest ponovi‘.

Ovo dolazi u trenutku kada je NATO ovaj tjedan mobilizirao 90.000 vojnika u svojim najvećim vojnim manevrima od Hladnog rata, s ratnim igrama koje imaju za cilj odvratiti Putina od napada na zemlju članicu.

Vježbe - nazvane ‘Steadfast Defender‘ - trajat će do kraja svibnja i uključivat će postrojbe iz sve 31 zemlje članice NATO-a plus Švedske, kandidatkinje za članstvo, rekao je vrhovni zapovjednik savezničkih snaga NATO-a u Europi, američki general Christopher Cavoli.

U vježbama će sudjelovati 90.000 vojnika koji će uvježbavati kako bi američki vojnici mogli ojačati europske saveznike u zemljama koje graniče s Rusijom i na istočnom krilu saveza ako se rasplamsa sukob sa ‘skoro jednakim‘ protivnikom.

Ratne igre zamišljene su kao nova demonstracija snage NATO-a i njegove predanosti obrani svih savezničkih država od napada.

‘Savez će pokazati svoju sposobnost jačanja euroatlantskog područja transatlantskim kretanjem snaga iz Sjeverne Amerike‘, rekao je Cavoli novinarima u Bruxellesu nakon prošlotjednog dvodnevnog sastanka načelnika nacionalnih obrana.

Kao odgovor, Rusija je rekla da NATO vježbe označavaju ‘neopozivi povratak‘ saveza na planove Hladnog rata.

‘Ove vježbe još su jedan element hibridnog rata koji je Zapad pokrenuo protiv Rusije‘, rekao je u nedjelju zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksander Grušk, piše Daily Mail.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 18:13