TEŠKI PREGOVORI

'EUROPSKA UNIJA NE SMIJE MALTRETIRATI VELIKU BRITANIJU!' Britanski ministri upozorili EU da će podržati 'tvrdi' Brexit ako ne pokaže 'poštovanje'

Dominic Raab
 Toby Melville / REUTERS

Britaniju se ne smije maltretirati, poručio je u ponedjeljak britanski ministar za Brexit Dominic Raab, uputivši oštre kritike Europskoj uniji zbog teških pregovora o razdruživanju.

Britanski ministri jedan po jedan su, na godišnjem kongresu vladajuće stranke u Birminghamu, upozorili EU da će podržati razlaz bez sporazuma ako ne pokaže "poštovanje" u pregovorima.

Samo šest mjeseci prije planiranog izlaska iz EU-a, britanska premijerka Theresa May izložena je sve većim kritikama zbog svojeg plana za razlaz s Unijom ne samo u svojoj stranci nego i u Bruxellesu.

U želji da se sačuva jedinstvo stranke, neki ministri pozvali su da se nezadovoljstvo usmjeri na EU umjesto na premijerku, koju neki euroskeptici optužuju da vodi zemlju u "Brexit samo po imenu".

Drugi ministri, poput ministra financija Philipa Hammonda, upozorili su da bi izlazak bez sporazuma naštetio britanskom gospodarstvu, petom po veličini na svijetu.

Raab je rekao da je pozvao EU da jednakom mjerom odgovori na "ambiciju i pragmatizam" koji je Britanija pokazala Mayinim planom iz Chequersa, nazvanim tako po njezinoj seoskoj rezidenciji gdje je plan dogovoren u srpnju.

"Nažalost, toga nije bilo u Salzburgu", rekao je, govoreći o prošlomjesečnom summitu EU-a na kojem su europski čelnici odbacili dijelove tog plana.

"Naša premijerka je bila konstruktivna i puna poštovanja. Zauzvrat smo čuli podsmijehe visokih čelnika i potpuno jednostran pristup pregovorima."

"Nezamislivo je da ova vlada, ili bilo koja britanska vlada, bude maltretirana prijetnjom neke vrste ekonomskog embarga kako bi potpisala jednostrani sporazum koji ide protiv interesa naše zemlje", rekao je.

Jedan izvor blizak vladi rekao je, međutim, da su pregovori dviju strana iza kulisa ipak konstruktivniji od dojma stečenog u Salzburgu.

Hammond je, primjerice, pokušao situaciju prikazati u pozitivnijem svjetlu.

"Raspoloženje je nesumnjivo da ljudi žele sporazum s Ujedinjenim Kraljevstvom", rekao je za BBC TV.

"Očito je da je gospodarstvo pretrpjelo udarac zbog neizvjesnosti koju je izazvao proces Brexita. Mnoge tvrtke jednostavno sjede i čekaju da vide kakav će biti ishod ovih pregovora prije nego potvrde investicijske planove."

No njegov blaži ton dobio je slabiju potporu na kongresu od pozicije koju su zauzeli Raab, ministar trgovine Liam Fox i ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt, koji je u nedjelju usporedio Europsku uniju sa Sovjetskim Savezom kazavši da bi se mogla pretvoriti u zatvor iz kojeg će i drugi a ne samo Britanija htjeti pobjeći.

"Teološki pristup EU-a ne ostavlja nimalo prostora za ozbiljan kompromis", rekao je Raab. "Ako EU želi dogovor, moraju postati ozbiljni", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:41