ODBILI MU AMANDMAN

EUROPSKI PARLAMENT PRIHVATIO IZVJEŠĆE KOMISIJE O BiH Picula je glasao protiv: 'Na žalost, iz dokumenta su izostavljeni ključni elementi...'

Tonino Picula
 Bruno Konjević / CROPIX

Europski parlament prihvatio je danas izvješće Europske komisije o Bosni i Hercegovini, no SDP-ov europarlamentarac Tonino Picula glasao je protiv izvješća.

Kako navode iz Piculina ureda, glasao je protiv nakon što nije prihvaćen njegov amandman na izvješće. Amandmanom je Picula tažio da se u dokument koji je bio dan zastupnicima na usvajanje unese formulacija kako je u BiH "potrebno nastaviti s ustavnim, političkim i izbornim reformama koje bi preobrazile BiH u djelotvornu, uključivu i potpuno funkcionalnu državu u kojoj bi se jamčila jednakost i demokratska zastupljenost svih njezinih konstitutivnih naroda i građana temeljena na principima federalizma, supsidijarnosti i legitimnog zastupanja, u skladu s načelima izraženim u prethodnim rezolucijama“.

U govoru u Europskom parlamentu Picula je kazao da se redovito raspravlja o godišnjem Izvješću o BiH, ali se ne raspravlja o izvješću o napretku, te da je politička stvarnost kako napretka nema.

- Štoviše u zadnje vrijeme primjećuje se nazadovanje. Riječ je o manjku političkih, gospodarskih i socijalnih reformi što potiče ionako loše međustranačke odnose i blokade institucija. Prošlu godinu su izrazito obilježili preoštra predizborna kampanja, ali i post-izborni sukobi jer su izbori održani bez usklađivanja Izbornog zakona s presudom Ustavnog suda - kazao je Picula.

Konstatirao je da ne postoji parlamentarna dimenzija suradnje s BiH, a da događaji nakon izbora potvrđuju da se vlasti ove zemlje opravdano poziva na poštivanje načela jednakopravnosti, supsidijarnosti i federalizma koja se nalaze u izvješćima od 2013. što je nužno da bi BiH dovršila tranziciju u djelotvornu, uključivu i potpuno funkcionalnu državu zajamčene jednakosti i jednakopravnosti.

- Na žalost, iz ovogodišnjeg dokumenta su izostavljeni ti ključni elementi. Smatram to ozbiljnim korakom unatrag- zaključio je Picula.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:44