JEDNOGLASNO

EUROPSKI SUD ODLUČIO Negiranje holokausta ne spada u slobodu izražavanja

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 03.10.2019. u 14:53

Arbeit macht frei translated from german means Work brings freedom, Image: 11813784, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: David Wootton / Alamy / Profimedia
David Wootton / Alamy / Profimedia

nacistički logor Auschwitz

Europski sud za ljudska prava (ECHR) u četvrtak je odlučio da negiranje holokausta ne spada pod slobodu izražavanja koja je zajamčena Europskom poveljom o ljudskim pravima.

Nijemac Udo Pastoers, bivši pokrajinski zastupnik neonacističke stranke NPD, u svojim je govorima 2010. negirao da se holokaust ikad dogodio.

Sud u pokrajini Macklembourg-Pomeranija na sjeveroistoku Njemačke osudio ga je 2012. jer je stalno koristio izraz "takozvani holokaust".

- Osuđen je za namjerno blaćenje židovskog naroda prema zakonima svoje zemlje u poštenom postupku - presudio je ECHR i odbacio njegovu žalbu.

Pastoers je tvrdio kako uživa zaštitu prema članku 10. Europske povelje o ljudskim pravima koji je jamac slobode izražavanja.

No sud u Strasbourgu ocijenio je da su njegove izjave, u kojima je namjerno govorio neistine kako bi ocrnio Židove, "neutemeljene i suprotne povelji na koju se poziva".

Sedam sudaca ECHR-a presudu je donijelo jednoglasno.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo