DISTORZIJA STVARNOSTI

EVO KAKO AMERIČKI PREDSJEDNIK ŠIRI LAŽI Trump kaže da govori istinu kad mu prilike to dopuštaju. A ovako je lagao zadnjih 14 dana

Anthony Scaramucci, koji je radio u Bijeloj kući, a i dalje podržava Trumpa, rekao je kako predsjednik kreira “svoju istinu s ciljem pričanja priče”
Donald Trump
 Carlo Allegri / REUTERS

“Trudim se. Trudim se i želim uvijek govoriti istinu. Kad mogu, govorim istinu”, tako je američki predsjednik odgovorio na pitanje Jonathana Karla, novinara ABC Newsa, koji ga je pitao drži li se svog obećanja iz predsjedničke kampanje da će uvijek govoriti istinu.

“Ponekad se ispostavi da se događa nešto drugo ili nastane promjena. Ali uvijek želim biti iskren.” Tim je riječima Donald Trump dodatno pojasnio svoj stav prema istini. I tako potvrdio da je njegovim dolaskom u Bijelu kuću stvarno počelo doba “post-istine”. Jer, dok on otvoreno proziva medije da šire “lažne vijesti” - što se svakom mediju dogodi, ali oni ozbiljni zatim priznaju svoju pogrešku te objave ispravak - većina njegovih izjava u ozbiljnom je sukobu s činjenicama i istinom.

Anthony Scaramucci, koji je 11 dana bio na dužnosti u Bijeloj kući, ali i dalje snažno podržava Trumpa, rekao je kako predsjednik kreira “svoju istinu s ciljem pričanja priče. On definitivno oko sebe ima polje distorzije stvarnosti u kojem okreće činjenice kako njemu odgovaraju. I on živi u tom balonu”. Peter Baker i Linda Qiu, novinari New York Timesa, napravili su popis izjava američkog predsjednika od 22. do 31. listopada za koje su dokazali da su lažne.

TRUMPOVA LAŽ: “Mi smo jedina zemlja na svijetu u koju osoba dođe, rodi dijete i dijete postaje građanin SAD-a, sa svim pravima”.

ČINJENICE: Velik je broj zemalja na svijetu koje automatski dodjeljuju državljanstvo osobama koje se rode na njihovu ozemlju. To vrijedi i za brodove i zrakoplove koji viju zastave tih zemalja.

TRUMPOVA LAŽ: “U jednom gradu u Kaliforniji imigranti su pokušali preuzeti Gradsko vijeće. Nezakoniti stranci vode Gradsko vijeće”.

ČINJENICE: Postoji nekoliko slučajeva imigranata bez utvrđenog statusa boravka u SAD-u koji sudjeluju na lokalnoj razini vlasti u Kaliforniji, ali oni ne upravljaju niti jednim gradom, niti itko od njih obnaša neku od izbornih dužnosti u toj saveznoj državi.

TRUMPOVA LAŽ: “Znate li kako je karavan krenuo? Zna li itko što to znači? Mislim da demokrati imaju nešto s tim”.

ČINJENICE: Karavan imigranata se samoorganizirao u gradu San Pedro Sula u Hondurasu, a zatim je počeo rasti zahvaljujući medijima u toj zemlji koji su ga pratili pa su se ljudi počeli pridruživati. To su sami ispričali za brojne američke medije.

TRUMPOVA LAŽ: “Otišao sam u Saudijsku Arabiju zbog toga što će oni kupiti stotine milijardi dolara vrijedne stvari. Konačna je brojka 450 milijardi, 110 milijardi za vojsku. Mislim da je to više od milijun radnih mjesta”.

ČINJENICE: New York Times je još prošle godine izvijestio da se 110 milijardi dolara odnosi na vrijednost onoga što je ponuđeno Saudijskoj Arabiji. State Department je procijenio da je do 16. listopada dogovoreno poslova vrijednih 14,5 milijardi dolara.

TRUMPOVA LAŽ: “Ja sam jedan od najpopularnijih predsjednika u ovoj zemlji, i to je dobro. To je baš dobro”.

ČINJENICE: Ankete su više nego jasne: Trump je među najnepopularnijim predsjednicima u američkoj povijesti. Trenutačno ima podršku od 40 posto, a u istom trenutku mandata Bush mlađi je imao 61 posto.

Istraživanje Sveučilišta Virginia i Ipsosa pokazalo je da je Trump tek deveti po popularnosti među 12 posljednjih predsjednika: iza njega su samo Richard Nixon i Lyndon Johnson. Čak je i Jimmy Carter ispred njega.

TRUMPOVA LAŽ: “Republikanci će potpuno zaštititi ljude s prije dijagnosticiranim bolestima, demokrati neće”.

ČINJENICE: Trump i republikanci su uložili velik politički napor da ukinu Zakon o dostupnoj skrbi, poznat kao Obamacare, kojim je znatno proširena zdravstvena zaštita u SAD-u. Demokrati se tome snažno protive (jedna od demokratskih kandidatkinja, liječnica, upravo zbog toga na predizborne skupove dolazi u bijeloj liječničkoj kuti).

Budući da je većina planova za rušenje Obamacarea uključivala smanjivanje zaštite za pacijente s prije dijagnosticiranim bolestima, republikanski su senatori u kolovozu najavili zakon kojim će se sačuvati odredbe o zaštiti pacijenata s prije dijagnosticiranim bolestima iz Obamacarea ako taj zakon bude ukinut. Jer to od njih traže njihovi birači.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 04:16