OPASNE KRAĐE PODATAKA

FBI pomogao srpskoj policiji uhititi hakera iz Beograda: Član je grupe 'Vrhovni gospodar tame', žrtve je ucjenjivao osjetljivim osobnim podacima...

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 16.05.2018. u 14:31

A man takes part in a hacking contest during the Def Con hacker convention in Las Vegas, Nevada, U.S. on July 29, 2017. REUTERS/Steve Marcus - RC18CE59BFF0
Steve Marcus / REUTERS

Ilustracija

Pripadnici MUP-a Srbije sudjelovali su u međunarodnoj akciji kojom je rukovodio američki FBI i u Beogradu priveli člana hakerske grupe "Vrhovni gospodar tame".

Cilj akcije, koju su proveli pripadnici Uprave kriminalističke policije u koordinaciji s Posebnim tužiteljstvom za visokotehnološki kriminal, bilo je otkrivanje lica koja su koristeći ime "The Dark Overlord" na internetu, od lipnja 2016. do danas neovlašteno pristupali računarskim mrežama i podacima najmanje 50 žrtava, javlja B92.

Krali su informacije i osobne podatke građana SAD-a, koji su uključivali i podatke o vlasništvu, među ostalim i intelektualnom, osjetljivim podacima o zdravstvenom osiguranju, liječenju i druge osjetljive informacije.

Osumnjičeni su nakon toga upućivali ucjenjivačke poruke žrtvama te im prijetili da će u javnost pustiti te informacije, osim ako žrtva ne uplati traženi novac, priopćio je srbijanski MUP.

Potom su zahtijevali isplate isključivo u virtualnoj valuti Bitcoin, a na temelju do sada dostupnih podataka, žrtve su uplatile više od 275.000 američkih dolara.

Pripadnici MUP-a su identificirali i priveli S.S. (38) iz Beograda, osumnjičenog da je jedan od članova hakerske grupe "The Dark Overlord".

Pretresom stana i drugih prostorija koje osumnjičeni koristi nađena je i oduzeta digitalna oprema.

Po nalogu Posebnog tužiteljstva za visokotehnološki kriminal, protiv njega će biti podnesena kaznena prijava zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio kazneno djelo neovlaštenog pristup zaštićenom računalu, računalnoj mreži i elektronskoj obradi, te kazneno djelo iznuda.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo