PRETEKAO OBAMU

FORBESOVA LISTA Putin najmoćnija osoba 2013., Merkel najutjecajnija žena

Ruski predsjednik Vladimir Putin, najutjecajnija je osoba 2013. u svijetu, objavio je u svojoj tradicionalnoj anketi mjesečnik Forbes. Putin je pobijedio američkog predsjednika Baracka Obamu, i zauzeo prvo mjesto na ljestvici 72. najmoćnijih državnika, poslovnih ljudi, filantropa i poduzetnika, koji istinski vladaju svijetom. Broj 72 nije slučajan – pojašnjavaju u Forbesu – jer riječ je o jednom ultramoćnom pojedincu na svakih stotinu milijuna stanovnika na Zemlji.

Putinov izbor kao najmoćnije osobe, uglavnom je posljedica slabe faze u kojoj se u posljednje vrijeme našao Obama, od nerješavanja situacije u Siriji do skandala s NSA-om i prisluškivanjem. Nasuprot njemu, Vladimir Putin je nastavio učvrščivati položaj Rusije na međunarodnoj sceni, smatraju urednici Forbesa.

Unatoč brojnim problemima, Barack Obama je druga najmoćnija svjetska osoba, dok je na trećem mjestu Xi Jinping, vođa Kineske komunističke partije, a onda slijede papa Franjo i Angela Merkel, ujedno najmoćnija žena na planeti.

Među prvih deset još su filantropi Bill i Melinda Gates, koji posljednjih godina financiraju istraživanje lijeka protiv AIDS-a i pomažu u iskorjenjivanju dječje paralize (koja je opet buknula u izmučenoj Siriji), sedmi je Ben Bernanke, šef američkih federalnih rezervi, osmi saudijski kralj Abdullah bin Abdul Aziz, deveti Mario Draghi, koji je predsjednik Europske središnje banke, a deset i prvi na listi od tajkuna – Michael Duke, čelnik Wal-Marta. Odmah zatim slijedi britanski premijer David Cameron, koji je ove godine ispao s liste top-ten.

U Forbesu su objasnili kako su ovogodišnju listu sastavili pomoću četiri generalna kriterija: nad kolikim brojem ljudi vladaju ovi moćnici, „težina“ financija koje kontroliraju, jesu li utjecajni u više od jednog područja, i u kojoj mjeri koriste moći kojima raspolažu, kako bi mijenjali svijet.

S takvim kriterijima, 2013. na popis su upali već spomenuti papa Franjo, kineski milijarder Ding Xuedong, šef China Investment Corp. (36), te Haruhiko Kuroda, guverner Bank od Japan (39). Tu je kao 64. najbogatiji Afrikanac – nigerijski milijarder Aliko Dangote, šef Samsunga, Lee Kun-Hee (41), šef Uprave Volkswagena, Martin Winterkorn (49), Virginia Rometty iz IBM-a (56) i Larry Elisson, vlasnik Oraclea (58).

Novi na popisu najmoćnijih političara su južnokorejski premijer Park Geun-hye (52), premijer Japana, Shinzo Abe (57) i Janet Yellen, potpredsjednica Federalnih rezervi SAD-a (72).

Najmlađi na listi su 29-godišnji Mark Zuckerberg, osnivač Facebooka (24-ti) i 30-godišnji lider (prije bi se moglo reći diktator) Sjeverne Koreje, Kim Jong-un, koji je 46. najmoćniji čovjek na svijetu, prema mišljenju Forbesa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:25