MEĐUNARODNI PRAZNIK RADA

FOTO: BOLJI UVJETI RADA TRAŽE SE DILJEM SVIJETA Tisuće radnika na ulicama traži sigurnije uvjete rada, zaštitu prava i više plaćenih dopusta

 
Prvomajski prosvjed u Ateni
 Alkis Konstantinidis / REUTERS

U povodu obilježavanja Međunarodnog praznika rada u svijetu su se u srijedu zaredali pozivi za veće plaće, bolje uvjete rada, plaćene porodiljne dopuste i ostala prava koja bi trebala zadovoljiti standarde Međunarodne organizacije rada (ILO), prenose agencije.

Tisuće radnika diljem Tajvana izašlo je na ulice glavnog grada Taipeija tražeći sigurnije uvjete rata i više plaćenih dopusta.

"Tražimo više praznika, plaćeni porodiljni dopust od najmanje 90 dana i plaćene dopuste za njegovanje starih roditelja", poručio je Huang Yu-te, glavni tajnik Konfederacije sindikata Tainan.

Prema podacima organizatora prosvjeda, Tajvanci u prosjeku rade 2035 sati godišnje, oko 36 radnih dana više od prosjeka OECD-a koji iznosi 1744 sata.

A worker shouts during a May Day protest near the National Monument (Monas) in Jakarta, Indonesia, May 1, 2019. REUTERS/Willy Kurniawan
Willy Kurniawan / REUTERS
Prosvjedi u Jakarti, Indoneziji

Glavne stranke u Šri Lanki nisu 1. svibnja obilježile skupovima na otvorenom, poštujući poziv vlasti da se zbog sigurnosne situacije, nakon uskrsnih terorističkih napada u kojima je ubijeno 253 ljudi, ne održavaju veliki skupovi.

Stranke su odlučile održati skupove uoči predsjedničkih izbora u prosincu. Predsjednik države Maithripala Sirisena je na komemoraciji za bivšeg predsjednika Ranila Wickremesinghea, kojeg je 1. svibnja 1993. ubio bombaš samoubojica iz redova Tamilskih tigrova, iskoristio priliku i islamističkoj skupini poručio da "ostavi njegovu zemlju na miru".

Garment workers gather at the Tonle Sap bank during a celebration for Labour Day in Phnom Penh, Cambodia May 1, 2019. REUTERS/Samrang Pring
Samrang Pring / REUTERS
Radnici u Phnom Penhu, Kambodža

Nakon što je proslava Praznika rada u Kambodži bila zabranjena godinama, ove je godine dopuštena te je oko 1000 ljudi sudjelovalo u maršu oko gradskog središta. Sindikati i skupine civilnog društva pozvali su na zaštitu radničkih prava i promicanje jednakosti spolova. Također traže uvođenje minimalne plaće u sve sektore, a ne samo u tekstilnoj industriji. Za tu ključnu industriju se traži povećanje sa 182 na 250 dolara mjesečno.

Former Greek Finance Minister and leader of MeRA25 party Yanis Varoufakis (C) and his wife Danae Stratou (L) take part in a rally commemorating May Day in Athens, Greece, May 1, 2019. The banner reads,
Alkis Konstantinidis / REUTERS
Yanis Varoufakis u prosvjednoj povorci za Praznik rada u Ateni, Grčkoj

U povodu 2. svibnja u Grčkoj su stupili u štrajk radnici luke Pirej, zbog čega turisti danas cijeli dan neće biti u mogućnosti stići na svoja otočna odredišta.

Sindikati zaposlenih u pomorstvu, ali i sindikati vozača autobusa i vlakova pozvali su na 24-satni štrajk, tražeći prvenstveno bolje uvjete rada. Premijer Alexis Tsipras je u veljači minimalnu plaću povećao za 11 posto, sa 586 eura bruto na 650 eura.

Tear gas floats around masked protesters during clashes with French riot police before the start of the traditional May Day labour union march in Paris, France, May 1, 2019. REUTERS/Gonzalo Fuentes
Gonzalo Fuentes / REUTERS
Prvomajski prosvjedi u Parizu, Francuskoj

U nordijskim zemljama za sada nema skupova povodom Praznika rada, ali su najavljeni govori oporbenih čelnika i vlasti.

U Danskoj će čelnica oporbenih socijaldemokrata Mette Frederiksen održati četiri govora. Socijaldemokratski premijer Švedske Stefan Lofven održat će prvosvibanjski govor u Umei. U Švedskoj će tri skupa održati i pronacistička stranka Nordijski pokret otpora (NRM), u skladu sa švedskim zakonom o slobodi izražavanja.

Protesters carry an inflatable octopus during a May Day demonstration in Zurich, Switzerland May 1, 2019. REUTERS/Arnd Wiegmann
Arnd Wiegmann / REUTERS
Prosvjed u Zurichu u Švicarskoj

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:26