PRAVI ŠANER

FOTO: 'DOBAR DAN, JA SAM VIJETNAMSKI ULAGAČ, NA RAČUNU IMAM MILIJARDE...' Neviđena blamaža Milorada Dodika i njegove ekipe

Tvrtka Vijetnamca u prošloj godini uprihodila tek 2.500 €
Mai Vu Minh, Željka Cvijanović i Milorad Dodik
 Predsjedništvo BIH

Ne vjeruj Vijetnamcima ni kad ti investicije donose, mogla bi biti nova izreka u Bosni i Hercegovini.

Sve je počelo prije dva tjedna kada su Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, i Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske, službeno dočekali navodnog vijetnamskog biznismena Mai Vu Minha i s njim razgovarali o potencijalnim investicijama u BiH. Mai Vu Minh je posjetio i Tehnički remont Bratunac, a njegovu tvrtku državna je televizija predstavila “jednom od vodećih investicijsko-razvojnih korporacija u svijetu koja ulaže u oblast financija i u razvoj visokih tehnologija, infrastrukture i energetike”, objavio je BHRT 13. lipnja 2019. godine.

BHTV

Suradnja

Usto, Milorad Dodik se pohvalio da je s predsjednikom korporacije Sapa Thale Group iz Vijetnama razgovarao “o mogućnostima ekonomske suradnje BiH i Vijetnama” te da mu je Mai Vu Minh rekao kako je uočio brojne potencijale i prostor za uspješnu ekonomsku suradnju dviju zemala, kao i da je on zainteresiran za investicije u poljoprivredi, turizmu i financijskom sektoru. Obećavajuće poruke nakon sastanka medijima je odaslala i Željka Cvijanović koja je navela da je s Minhom razgovarala “o mogućnostima uspostavljanja suradnje u oblasti turizma, bankarstva, poljoprivrede, kao i sporta i kulture”. Naravno, Dodik i Željka Cvijanović su Minhu ukazali i na “bogate resurse Republike Srpske”.

Međutim, onda je neke blogere iz susjedne države zaintrigirao “vrhunski biznismen iz Vijetnama” pa su odlučili istražiti tko je Mai Vu Minh. Rezultati su više nego zanimljivi jer je ispalo da se radi o klasičnom - prevarantu, koji je lijepo nasamario Dodika i Željku Cvijanović.

Minh ima svoju stranicu na Wikipediji koja je napisana samo na vijetnamskom jeziku. Na toj je stranici, između ostalog, navedeno da je riječ o “samozatajnom milijarderu” koji je surađivao sa svjetskim vođama poput Donalda Trumpa, Justina Trudeaua, Vladimira Putina i Xi Jinpinga.

Korporacija

U stvarnosti, riječ je o slabim fotošopima na kojima je Minh “nalijepljen” pokraj Xi Jinpinga, Trumpa i ostalih svjetskih državnika.

Mai Vu Minh s Xi Jinpingom" (lijevo gore), Vladimirom Putinom (desno gore), "Donaldom Trumpom (lijevo dolje) i Shinzoom Abeom (desno dolje)

A što se tiče “vodeće investicijsko-razvojne korporacije” Sapa Thale Group sa sjedištem u Thaleu, u službenom poslovnom registru jasno se navodi da to nije nikakva korporacija kako su to tvrdili državna televizija i Milorad Dodik, nego GmbH, što je društvo s ograničenom odgovornošću. Financijski izvještaj za 2015. godinu, koji je jedini dostupan online, pokazuje da su imali samo oko 2500 eura prihoda.

Sreća da gospodin Minh nije pokazao interes za kupnju Uljanika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:18