BLIZU GRANICE

FOTO: IZRAEL RUŠI ILEGALNE PALESTINSKE ZGRADE Prerezali su žicu, uklanjaju stanovnike... To je posljednji potez u dugotrajnom sporu oko Jeruzalema

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 22.07.2019. u 10:50

Israeli forces patrol as a machinery demolishes a Palestinian building in the village of Sur Baher which sits on either side of the Israeli barrier in East Jerusalem and the Israeli-occupied West Bank July 22, 2019. REUTERS/Mussa Qawasma
Mussa Qawasma / REUTERS

 

Izraelske snage u ponedjeljak su počele uništavati zgrade u blizini barijere na periferiji Jeruzalema, suočene s prosvjedima Palestinaca i međunarodnim kritikama.

Buldožeri i stotine izraelskih vojnika i policajaca su u Sur Baheru, palestinskom selu u istočnom Jeruzalemu, području koji je Izrael okupirao u ratu na Bliskom istoku 1967.

Palestinci strahuju da će uništavanje domova i zgrada u blizini sigurnosne ograde postati presedan i za druga mjesta duž zida koji se proteže stotinama kilometara oko Zapadne obale pod izraelskom okupacijom.

An Israeli machinery demolishes a Palestinian house in the village of Sur Baher which sits on either side of the Israeli barrier in East Jerusalem and the Israeli-occupied West Bank July 22, 2019. REUTERS/Mussa Qawasma
Mussa Qawasma / REUTERS
 

Rušenje je posljednji potez u dugotrajnom sporu o budućnosti Jeruzalema, svetog mjesta triju velikih religija i doma za više od 500.000 Izraelaca i 300.000 Palestinaca.

Izraelske snage prerezale su žičani dio ograde u Sur Baheru u ponedjeljak po noći i krenule uklanjati stanovnike s tog područja.

Reflektori su osvijetlili to područje dok su deseci vozila s pripadnicima sigurnosnih snaga pristizali u selo.

Mussa Qawasma / REUTERS
 

Rušenje su snimili i fotografirali palestinski, izraelski i međunarodni aktivisti koji su se okupili u pokušaju zaustavljanja rušenja zgrada.

Izraelski Vrhovni sud presudio je u lipnju da je narušena zabrana gradnje. Rok stanovnicima za uklanjanje bespravnih zgrada ili njihovih dijelova istekao je u petak.

Israeli forces patrol as a machinery demolishes a Palestinian house in the village of Sur Baher which sits on either side of the Israeli barrier in East Jerusalem and the Israeli-occupied West Bank July 22, 2019. REUTERS/Mussa Qawasma
Mussa Qawasma / REUTERS
 

Izrael tvrdi da su zgrade ilegalno izgrađene preblizu granice na Zapadnoj obali, a stanovnici kažu da nemaju gdje graditi i da je nemoguće dobiti dozvolu za gradnju.

U rušenjima je već uništeno više od 20 stanova.

Mussa Qawasma / REUTERS
 

Palestinci žele da Istočni Jeruzalem bude glavi grad buduće palestinske države.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo