ODRŽAN I KONTRAPROSVJED

FOTO: PRVA POVORKA PONOSA U SARAJEVU PROŠLA BEZ INCIDENATA Došlo nekoliko tisuća ljudi: 'Ovdje smo da kažemo da postojimo i da želimo biti jednaki'

 
 Dado Ruvic / REUTERS

>>> NOVO 14:45 Bez ijednog incidenta i uz snažno policijsko osiguranje u Sarajevu je u nedjelju održana prva Parada ponosa u Bosni i Hercegovini na kojoj su aktivisti pozvali na zaštitu prava i zaustavljanje diskriminacije LGBTIQ osoba u društvu.

Više od 1500 osoba okupilo se u središtu Sarajeva i u povorci prošlo središtem grada noseći zastave u duginim bojama i natpise "Više volim nego što se bojim", "Žena, lezbijka, kraljica", "Solidarnost".

U koloni su bili američki i britanski veleposlanik u BiH Eric Gordon Neslon i Matthew Fileld, kao i nekoliko domaćih političara, uglavnom oporbenih i manjih stranaka.

Sudionici su prošetali od Vječne vatre središnjom ulicom u Sarajevu do parlamenta gdje su se okupljenima obratili organizatori.

Jedan od njih, Branko Ćulibrk rekao je kako je povorka poruka za vlasti u BiH. "Ova povorka treba služiti kao primjer zaštite LGBTIQ osoba. Pravo na slobodu izražavanja je jedno od osnovnih ljudskih prava koje je LGBTIQ osobama uskraćeno", rekao je Ćulibrk.

Dodao je kako se u BiH mora zaustavitiu homofobija, isključivanje LGBTIQ osoba iz društva, promjeniti zakon o istospolnim zajednicama, omogućiti zdravstveno osiguranje te ukinuti diskriminacija.

Članica Organizacijskog odbora Lejla Huremović rekla je kako je ovaj događaj rezultat potrebe da se odupre diskriminaciji i pritiscima.

"Nad nama se vrši nasilje, tjera nas se da šutimo. Zaključavaju nas u kuće. U školama ili fakultetima ne možemo reći koga volimo. Na poslu nas prisiljavaju da šutimo", istaknula je.

Po njezinim riječima, povorka služi tome da se u društvu potaknu promjene. "Svjesni smo da povorka neće promijeniti svijet i da postoji puno LGBTIQ osoba neće moći reći tko su. Ali vrijeme je da se počnu razbijati predrasude. Postojimo i nikoga ne ugrožavamo. Imamo prava biti ravnopravni građani i građanke", rekla je Huremović.

Više od tisuću policajaca bilo je raspoređeno po ruti kretanja kolone i nitko joj se nije mogao približiti. Na više mjesta na krovovima zgrada bili su snajperisti, a na sporednim prometnicama bile postavljeni betonske zapreke.

Neposredno prije održavanja ove povorke održan je protuskup u organizaciji Inicijative Iskorak koja za sebe tvrdi da baštini tradicionalne muslimanske vrijednosti.

Muhamed Kabahija iz ove inicijative rekao je kako LGBTIQ skup predstavlja nasilje manjine nad većinom.

"Radi se o velikom grijehu koji se čini u našem gradu, radi se o teroru manjine nad većinom. Jutros kad sam dolazio ovamo pola grada je blokirano. Zbog čega? Zašto ovi građani da to trpe? Kao da dolaze Trump i Putin skupa. To je sramota", kazao je Kabahija.

----------------------------

13:48 Prva Parada ponosa počela je u nedjelju u Sarajevu pod sloganom "Ima izać", prenose tamošnji mediji i pozivajući se na izvore kažu da je privukla više od 3000 sudionika.

Novinari dnevnika Oslobođenje javljaju da je atmosfera odlična. Središnjim ulicama Sarajeva odjekuju zvukovi zviždaljki i bubnjeva, a građani s prozora mašu i aplaudiraju sudionicima koji se uz pjesmu "Ay, Carmela" Darka Rundeka kreću prema zgradi Predsjedništva BiH.

Sudionike osigurava više od 1100 pripadnika sigurnosnih snaga i skup protječe bez incidenata.

FOTOGALERIJA: Povorka ponosa u Sarajevu

Na čelu gay povorke sudionici nose golem transparent u duginim bojama i natpisom Parada ponosa BiH 2019., brojne zastave u duginim bojama i transparente s porukama "Otpor", "Solidarnost", "Ja BiH slobodu", "Više volim nego što se bojim", "Žena, lezbijka, kraljica", "Refugees welcome".

Povorka je krenula od Vječne vatre, Ulicom maršala Tita i na odredištu, Trgu BiH gdje se nalaze zgrade zajedničke institucija BiH organizatori će se obratiti građanima i poslati poruke o slobodi.

Među sudionicima su, kako prenosi Oslobođenje, bosanskohercegovački sineasti Jasmila Žbanić, Feđa Isović i Haris Pašović, zatim premijer vlade Kantona Sarajeva Edin Forto te pjevač sevdalinki Božo Vrećo koji je ocijenio da današnji dana "otvara vrata Europe za BiH".

----------------------------

Sudionici prve Povorke ponosa u Sarajevu počeli su se u nedjelju okupljati oko 11 sati, a mirna šetnja od Vječne vatre do zgrade Parlamenta BiH započela je oko podneva.

Prema prvim procjenama organizatora i policije, okupilo se oko 1000 ljudi, a skup čuva čak 1200 policajaca i zaštitara.

Klix.ba javlja da za sada vlada mirna i opuštena atmosfera. Stigli su aktivisti iz brojnih gradova regije i svijeta, spremni su transparenti i zastave u duginim bojama, a organizatori su osigurali i vodu za sudionike.

Participants are seen during the first gay pride parade in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina September 8, 2019. REUTERS/Dado Ruvic
Dado Ruvic / REUTERS
Special Police officers line up ahead of the first gay pride parade in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina September 8, 2019. REUTERS/Dado Ruvic
Dado Ruvic / REUTERS

Ruta je duga nešto više od dva kilometra, a završava kod zgrade Parlamenta BiH, gdje će biti održani aktivistički govori, i tu će se povorka završiti. Bez koncerta ili partija kao što je, recimo, slučaj sa zagrebačkim Prideom. Organizatori ističu da nemaju što slaviti te da im je jedini cilj da svi sretno stignu svojim kućama.

Special Police officers block the road ahead of the first gay pride parade in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina September 8, 2019. REUTERS/Dado Ruvic
Dado Ruvic / REUTERS
Special Police officers block the road ahead of the first gay pride parade in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina September 8, 2019. REUTERS/Dado Ruvic
Dado Ruvic / REUTERS

- Ovdje sam da podržim borbu za bolju budućnost i da pokažem svojim prijateljima da nemaju razloga za strah. Ne pričamo o ovome jer uvijek govorimo o drugim problemima. Ali ovo je jer nemaju prava kao svi građani. Diskriminiraju ih u zdravstvu, obrazovanju i poslu. Mi nemamo zakon o diskriminaciji. Imaju razlog da se boje jer je riječ peder pogrdna koja izaziva tenzije. Ja imam ovdje prijatelje i strejt i gej, poručujemo im da nisu sami. Ovdje smo da kažemo da postojimo, da smo tu i da želimo biti jednaki, ne superiorni već jednaki, rekla je za Klix.ba Mia iz Sarajeva.

A special police officer is seen ahead of the first gay pride parade in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina September 8, 2019. REUTERS/Dado Ruvic
Dado Ruvic / REUTERS
A police officer is seen ahead of the first gay pride parade in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina September 8, 2019. REUTERS/Dado Ruvic
Dado Ruvic / REUTERS

Na okupljanju je zamijećen i poznati izvođač sevdalinki Božo Vrećo, koji se ranije vratio s godišnjeg odmora kako bi danas bio u povorci u Sarajevu.

- Naravno da sam se vratio ranije s odmora zbog Povorke Ponosa u našem voljenom Sarajevu, zbog svih onih kojima moj život i umjetnost i sloboda življenja jesu oslonac i uzor, pokazatelj da možete sve, da uvijek i bezuvjetno slijedite svoj cilj, volite koga vam srce želi i da budete to što jeste, napisao je Vrećo na svojoj Facebook stranici.

Special Police officers block the road ahead of the first gay pride parade in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina September 8, 2019. REUTERS/Dado Ruvic
Dado Ruvic / REUTERS

Održan i kontraskup

Uoči okupljanja sudionika povorke, na ulicama Sarajeva se održao i prosvjedni skup u organizaciji Iskoraka, inicijative koja promiče 'bošnjačke i muslimanske vrijednosti' te je na svome profilu na društvenim mrežama otvoreno poručila da su protiv ove povorke i pozvali građane da se priključe prosvjedu. Više od sto sudionika kontraskupa poručilo je da je ovo samo početak i da treba prosvjedovati ispred Vlade koja je dozvolila održavanje povorke.

- Dokle god dozvoljavaju ovakve skupove, mi nećemo glasati za njih. Sram ih bilo. Sramota što se u Sarajevu događa, poručili su s kontraprosvjeda.

'Još će me biti sramota reći da sam muškarac i da imam ženu', 'Levati, u svoja četiri zida', 'Budi gej, ali ne nameći meni da je ok', samo su neki od natpisa koje su držali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 23:45