SIGURNOSNA ESKALACIJA

FOTO: MAKEDONIJA NA RUBU Naoružana skupina razoružala policiju, na ulicama oklopnjaci, odgodili nogometni derbi...

Grupa od 40 osoba navodno je u pogranično selo Gošince stigla s Kosova. Traže 'svoju državu'

>>> NOVO 23:30 Odgovornost za incident u policijskoj postaji preuzela je skupina Oslobodilačka nacionalna armija (ONA), piše RTS pozivajući se na prištinske medije. Priopćenje u kojem se preuzima odgovornost potpisao je izvjesni 'zapovjednik Flamuri', koji je pozvao na 'mobilizaciju protiv represije i diskriminacije Albanaca'.

Makedonski predsjednik Đorge Ivanov sazvao je u utorak navečer sastanak najviših državnih dužnosnika na kojem će biti razmotrena sigurnosna situacija u državi.

------------------

17:10 Kako javlja Al Jazeera Balkans, oko 15 sati je kolona oklopnih vozila makedonskih snaga sigurnosti otišla prema mjestu incidenta. Osim njih, na mjestu događaja su i dva terenska vozila Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS).

Glasnogovornik makedonskog ministarstva unutarnjih poslova Ivo Kotevski izjavio je da su napadnuti policajci 'na sigurnom', ali nije htio iznositi detalje. Nije htio otkriti ni drže li i dalje napadači policijsku postaju pod opsadom.

RTS je izvijestio da je Nogometni savez Makedonije na preporuku tamošnjeg MUP-a zbog novonastale sigurnosne situacije u državi odgodio derbi susret između Škendije i Vardara, koji je bio najavljen za srijedu, a trebao se odigrati u Kumanovu. Ostali će se susreti, prema sadašnjem planu, odigrati u zakazanim terminima.

Foto: AFP

---------------------

Grupa od oko 40 naoružanih Kosovara zauzela je policijsku postaju u selu Gošince na sjeveru Makedonije, javili su makedonski mediji, a potvrdilo ministarstvo unutrašnjih poslova, prenosi Blic.rs.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je priopćilo da su policajci 'razoružani, vezani, pretučeni i snimljeni na kameri'.

Glasnogovornik policije Ivo Kotevski rekao je kako je naoružana grupa s Kosova napala stanicu, dok su četiri policajca bila na dežurstvu.

- Grupa od 40 dobro naoružanih muškaraca, sa simbolima Oslobodilačke narodne armije razoružali su policajce u stanici i obratili im se na albanskom jeziku, rekavši 'traže svoju državu i da ne prihvaćaju nikakav Ohridski dogovor' - kazao je Kotevski.

- Imali su i prevoditelje koji su pričali 'loš Makedonski', a vođa grupe se obratio policajcima sa riječima 'Mi smo Oslobodilačka narodna armija, ni Ahmeti ni Gruevski vas neće spasiti, ne želimo nikakav dogovor, želimo našu državu' - naveo je Kotevski.

FOTOGALERIJA: Napeta situacija u makedonskom selu Gošince

On je dodao da su teroristi zarobljenim policajcima uzeli oružje, mobitele i radioveze i dali im 30 minuta da pješice napuste karaulu, prijeteći im da će, ako krenu ranije ili neko od njih ostane u karauli, biti likvidirani.

- Nakon isteka od danog roka od 30 minuta jedan od policajaca koji nije bio vezan oslobodio je ostale kolege koje su bile vezane lisicama, poslije čega su se pješke napustili karaulu, a dok su odlazili čuli su rafalnu paljbu iz automatskog oružja, kazao je Kotevski.

Kotevski je istakao da je teroristička grupa prema prvim saznanjima i operativnim informacija u Makedoniju ušla s Kosova.

Drama je počela jutros oko tri sata, a na terenu je makedonska policija.

Makedonski portal Press24 javlja da su četiri policajca zarobljena, dok su drugi makedonski mediji javili kako su policajci i dalje u stanici, iako je policija rekla da su oni pušteni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:19