KONTROVERZAN ODABIR

FOTO: MELANIA TIJEKOM POSJETA AFRIČKIM DRŽAVAMA ZGROZILA MODNIM IZBOROM 'Ma tko ju je samo savjetovao? Tako su se odijevali kolonizatori!'

 
Melania Trump na safariju u Keniji
 Carlo Allegri / REUTERS

Prva dama Sjedinjenih Američkih Država Melania Trump zaprepastila je i naljutila mnoge kada je tijekom safarija u Keniji obukla šešir koji diljem Afrike simbolizira kolonijalističku vlast, piše The Guardian.

Trump je na safari otišla tijekom pretposljednjeg dana svoje afričke turneje, prvog službenog samostalnog inozemnog putovanja. Prije odlaska u Nacionalni park u Nairobiju, prva je dama posjetila obližnje sirotište.

Prva je dama na safari došla obučena u jahaće bež hlače, smeđe čizme, bijelu košulju i bijeli šešir. Trump je tijekom razgledavanja parka svojim mobitelom fotografirala zebre, žirafe, nosoroge i nilske konje, a zaustavila se i na mjestu gdje je spaljeno 105 tona bjelokosti kako bi se obeshrabrilo trgovce bjelokošću.

U.S. first lady Melania Trump takes a safari in Nairobi, Kenya, October 5, 2018. REUTERS/Carlo Allegri
Carlo Allegri / REUTERS
Melania Trump na safariju u Keniji
U.S. first lady Melania Trump takes a safari in Nairobi, Kenya, October 5, 2018. REUTERS/Carlo Allegri
Carlo Allegri / REUTERS
Melania Trump na safariju u Keniji

No, sve je to palo u drugi plan. Šešir kakav je nosila Trump u Africi su tijekom 19. stoljeća nosili europski istraživači i kraljevski činovnici, da bi ga kasnije prisvojili vojni dužnosnici i pretvorili u simbol ugnjetavanja.

Vojnici, vodiči i stručnjaci za divlje životinje već neko duže vrijeme ne nose takve šešire, međutim oni se i dalje u nekim zemljama nose tijekom raznih ceremonija, a i ponekad ih znaju nositi i turisti koji nisu upoznati s lokalnim običajima i osjećajima.

"Taj šešir koji ste nosili koristili su kolonijalisti tijekom mračnih dana. Nama Afrikancima on ne sjeda najbolje. Tko vas je savjetovao?", napisala je Pauleen Mwalo iz Nairobija na Twitteru.

Drugi su primijetili da je Melania Trump zbog svoje odjeće sličila liku Karen koji je u filmu "Out of Africa" tumačila američka glumica Meryl Streep. Taj je film nastao na temelju knjige koju je napisala Karen Blixen, danska barunica i kolonistica u Keniji.

Putovanje prve dame u Afriku mnogi su interpretirali kao pokušaj da se popravi šteta koju je američki predsjednik Donald Trump tijekom svog mandata nanio odnosima SAD-a i afričkih zemalja koje je jednom prilikom opisao kao "vukojebine". Trump je tijekom puta posjetila Ganu, Malavi, Keniju i Egipat, a uglavnom se bavila obrazovanjem, turizmom, očuvanjem okoliša i dječjom dobrobiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:03