EUROPA BLOKIRANA

FOTO: Oblaci vulkanskog pepela neće se razići do kraja tjedna

    AUTOR:
    • Nenad Jarić Dauenhauer

  • OBJAVLJENO:
  • 16.04.2010. u 08:56

SIPA

ZAGREB - Zračni promet diljem sjeverne Europe i danas je blokiran zbog oblaka vulkanskog pepela i dima koji je u atmosferu izbačen erupcijom Eyjafjallajökulla na Islandu.

Otkazano je više od 5.000 letova, a tisuće putnika ostale su zarobljene u zračnim lukama. Problemi bi se mogli nastaviti i tijekom vikenda.

Zatvoreni su zračni prostori Velike Britanije, Švedske, Danske, Finske, Norveške te u dijelovima Irske, Njemačke, Belgije, Nizozemske i Francuske.

Medicinski stručnjaci javljaju kako vjeruju da pepeo neće izazvati ozbiljnije zdravstvene probleme ljudima s bolestima dišnih putova te da će oni biti prolazni.

Zbog oblaka pepela upitan i Oliverov koncert u Londonu

Britanske su vlasti objavile da su tek manje, jedva zamjetljive količine pepela pale na tlo.

Na zagrebačkom aerodromu Pleso jučer poslijepodne otkazani su letovi za London, Bruxelles, Frankfurt i Kopenhagen. Stotinjak putnika s otkazanih linija smješteno je u hotel Panorama. Danas će s Plesa zrakoplovi letjeti za Muenchen i Beč, dok su svi ostali letovi prema sjeveru otkazani.

Meteorolozi predviđaju da se oblaci pepela neće razići prije kraja tjedna budući da u ugroženim područjima nema jačih vjetrova koji bi ih rastjerali. - Izbacivanje pepela nastavit će se još nekoliko dana pa čak i tjedana. Međutim, gdje će ometati letove ovist će o vremenskim prilikama - upozorio je islandski geofizičar Einar Kjartansson.

Neki stručnjaci smatraju da bi se problemi u zračnom prometu mogli nastaviti mjesecima.

Poljske vlasti strahuju da zbog zatvaranja zračnih prostora neki državnici u nedjelju neće moći sudjelovati na sprovodu predsjednika Lecha Kaczynskog.

Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt bio je prisiljen iz vratiti se iz Bruxellesa kući automobilom.

Izdvajamo