EUROPA BLOKIRANA

FOTO: Oblaci vulkanskog pepela neće se razići do kraja tjedna

 NASA

ZAGREB - Zračni promet diljem sjeverne Europe i danas je blokiran zbog oblaka vulkanskog pepela i dima koji je u atmosferu izbačen erupcijom Eyjafjallajökulla na Islandu.

Otkazano je više od 5.000 letova, a tisuće putnika ostale su zarobljene u zračnim lukama. Problemi bi se mogli nastaviti i tijekom vikenda.

Zatvoreni su zračni prostori Velike Britanije, Švedske, Danske, Finske, Norveške te u dijelovima Irske, Njemačke, Belgije, Nizozemske i Francuske.

Medicinski stručnjaci javljaju kako vjeruju da pepeo neće izazvati ozbiljnije zdravstvene probleme ljudima s bolestima dišnih putova te da će oni biti prolazni.

Zbog oblaka pepela upitan i Oliverov koncert u Londonu

Britanske su vlasti objavile da su tek manje, jedva zamjetljive količine pepela pale na tlo.

Na zagrebačkom aerodromu Pleso jučer poslijepodne otkazani su letovi za London, Bruxelles, Frankfurt i Kopenhagen. Stotinjak putnika s otkazanih linija smješteno je u hotel Panorama. Danas će s Plesa zrakoplovi letjeti za Muenchen i Beč, dok su svi ostali letovi prema sjeveru otkazani.

Meteorolozi predviđaju da se oblaci pepela neće razići prije kraja tjedna budući da u ugroženim područjima nema jačih vjetrova koji bi ih rastjerali. - Izbacivanje pepela nastavit će se još nekoliko dana pa čak i tjedana. Međutim, gdje će ometati letove ovist će o vremenskim prilikama - upozorio je islandski geofizičar Einar Kjartansson.

Neki stručnjaci smatraju da bi se problemi u zračnom prometu mogli nastaviti mjesecima.

Poljske vlasti strahuju da zbog zatvaranja zračnih prostora neki državnici u nedjelju neće moći sudjelovati na sprovodu predsjednika Lecha Kaczynskog.

Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt bio je prisiljen iz vratiti se iz Bruxellesa kući automobilom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:41