RAKETNA PRIJETNJA

FOTO: ŠOKANTNE ISPOVIJESTI 'Sklonio sam se u kadu sa svojom ženom, djetetom, tastom i punicom i prekrio madracem, molili smo se da je uzbuna lažna'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 14.01.2018. u 14:37

TWITTER / @_JoeWalker/ Tulsi Gabbard / Instagram/@sighpoutshrug, REUTERS

 

Američko vojno zapovjedništvo za Pacifik objavilo je u subotu da nije bilo raketne prijetnje Havajima nakon što su stanovnici primili pogreškom poslanu poruku na mobitele o neposrednom napadu.

Nešto ranije stanovnicima Havaja pogreškom je oglašena uzbuna zbog raketnog napada i upućen im je poziv da potraže sklonište. Poruke za uzbunu poslala je Agencija za upravljanje izvanrednim situacijama.

Više osoba, među njima demokratska zastupnica u parlamentu Tulsi Gabbard, objavile su na društvenim mrežama fotografiju i tekst u kojemu su rekli da su putem sustava Amber Alert primili upozorenje o prijetnji.

"PRIJETNJA BALISTIČKOG PROJEKTILA NA HAVAJIMA. ODMAH POTRAŽITE SKLONIŠTE. OVO NIJE VJEŽBA", glasila je obavijest na pametnim telefonima koju su stanovnici otoka primili u subotu oko 8.00 sati po mjesnom vremenu (19.00 sati po srednjoeuropskom).

A screen capture from the Twitter account of Congresswoman Tulsi Gabbard (D-HI) shows a missile warning for Hawaii in this image taken from social media. Tulsi Gabbard/via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. NO RESALES. NO ARCHIVES.
Tulsi Gabbard / REUTERS

Screenshot poruke o uzbuni koji je napravila zastupnica u Kongresu Tulsi Gabbard

Poruka je na Havajima izazvala opću paniku među stanovništvom iako je 38 minuta kasnije povučena nakon što je utvrđeno da je riječ o pogreški zaposlenika Agencije za upravljanje izvanrednim situacijama.

No, u prvim minutama ljudi su gledali kako da spase goli živjeti od prijetnje za koju su imali razloga smatrati opravdanom. Neki su se pokušali sakriti u iskopanim rupama i atomskim skloništima. Neki su pak rezignirano prihvatili sudbinu sa stavom da smrt u raju Havaja i nije najgora stvar na svijetu. Student na Sveučilištu Hawaii Pacific Hassan Deen za BBC je rekao da je uzbuna započela paniku i da je on, zajedno s 29 drugih studenata, 47 minuta proveo zaključan u prostoriji s kantama za smeće.

Britanska turistica Emma Hine je živopisno opisala svoje iskustvo:

- Bilo je užasno jer sam zaista mislila da ćemo umrijeti. Imam kćer Chloe u Ujedinjenom Kraljevstvu i samo mi je prošlo kroz glavu da nisam dobila priliku da se oprostim od nje - rekla je Emma i dodala da je njezin sin Lewis, koji je s njom bio na Havajima, proživio napadaj zbog stresa.

Maratonka Lucja Leonard je pak rekla da je čula kako su roditelji "gurali djecu u šahtove kako bi ih zaštitili".

- Svi smo se skučili zajedno i pomislili - pa, ako je ovo kraj, barem smo na lijepom mjestu i radimo nešto što volimo. Ali Bože moj, bilo je strašno - ispričala je Lucja.

Students run for cover after an emergency alarm was sounded, at a carpark in the University of Hawaii, Honolulu, Hawaii, U.S. in this still image taken from social media video, January 13, 2018. JOE WALKER TWITTER / @_JoeWalker/via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT.NO RESALES. NO ARCHIVES
TWITTER / @_JoeWalker / REUTERS

Studenti bježe u zaklon nakon poruke o uzbuni

Danielle Smith se pak za Sydney Morning Herald prisjetila trenutka kada je na plaži zazvonilo pedesetak mobitela na koje je stigla poruka o uzbuni.

- Svi su samo gledali uokolo i pitali se "Što da sad napravimo? Što nam je činiti?!"

Sa svojom obitelji sklonila se u obližnju školu:

- Samo smo sjedili u tišini. Doslovno nitko nije prozborio ni riječi - opisala je jezive minute.

Lažna uzbuna posijala je paniku i među profesionalnim golferima na PGA Tour Sony Openu koji se održavao u Waialae Country Clubu. Poznati golfer Steve Wheatcroft rekao je da su svi "poludjeli", dok je njegov uspješniji kolega Justin Thomas bio jedan od rijetkih koji je ostao miran.

- Sjedio sam na svojem kauču, otvorio vrata balkona, gledao TV i slušao glazbu. Imao sam dojam da je došlo moje vrijeme da napustim ovaj svijet.

Kako to biva u današnjem svijetu društvenih mreža, mnogi su svoje misli, za koje su vjerovali da su im možda i zadnje, podijelili na Twitteru. Tako je izvjesni John Peterson napisao da se "sklonio u kadu sa svojom ženom, djetetom, tastom i punicom i prekrio madracem".

- Molim te Bože, daj da je ova uzbuna lažna - napisao je.

Na njegovu sreću, ali i sreću svih stanovnika i turista koji su u subotu bili na Havajima uzbuna je dosita bila lažna.

An electronic sign reads
Instagram/@sighpoutshrug / REUTERS

Znak koji kaže da "nema prijetnje" nakon što je oglašena lažna uzbuna

 

Glasnogovornik američkog vojnog zapovjedništva za Pacifik rekao je da "nije utvrđena nikakva prijetnja balističkog projektila na Havajima", dok je Američko savezno povjerenstvo za komunikacije objavilo da pokreće istragu o incidentu.

CNN je prenio izjavu guvernera države Davida Igea da je uzrok uzbune leži u tome da je jedan od zaposlenika Agencije za upravljanje izvanrednim situacijama stisnuo "krivi gumb", zbog čega je američki novinar Dan Rather na Twitteru duhovito primijetio da bi "Havaji svima trebali platiti piće po izboru, na račun državnog budžeta".

Britanski Daily Mail piše malo opširnije o osobi koja je "pritisnula krivi gumb". Kako kažu, dotični zaposlenik nije ni shvatio što je učinio prije nego su poruke počele stizati na mobitele. On je to učinio tijekom interne vježbe koja se poklopila s izmjenom smjene u 8:07 ujutro.

- On se stvarno loše osjeća. Nije to učinio namjerno - bila je to njegova greška i zbog toga se osjeća grozno - rekao je dužnosnik Agencije Vern Miyagi na press konferenciji koja je održana u subotu poslijepodne po lokalnom vremenu.

Miyagi, inače umirovljeni general američke vojske, rekao je da zaposlenik koji je pogriješio već neko vrijeme radi u Agenciji i neće biti otpušten zbog pogreške, nego će proći vježbe i savjetovanje kako se ovo "više nikada ne bi dogodilo".

Na kraju, podsjetimo samo da se izgred dogodio u vrijeme povišenih napetosti zbog sjevernokorejskog nuklearnog i balističkog programa. Naime, nakon zadnjih testova smatra se da režim Kim Jong-una ima mogućnost gađanja bilo kojeg dijela SAD-a balističkim projetilom Hwasong 15 koji ima mogućnost nošenja nuklearne bojne glave.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo