POSJET

FOTO: TRUMP DOLETIO U VARŠAVU Poljaci autobusima dovoze aktiviste kako bi mu klicali tijekom govora prije kojega će se susresti s hrvatskom kolegicom

 Reuters

Američki predsjednik Donald Trump doputovao je u srijedu navečer u Varšavu gdje će u četvrtak sudjelovati na susretu s predsjednicima zemalja Inicijative triju mora. Iz predsjedničkog aviona Air Force One zajedno s Trumpom izašla je prva dama Melania, a nakon njih na poljsko su tlo stupili i Trumpova kći Ivanka sa suprugom Jaredom Kushnerom.

Predsjednik Trump u četvrtak će se susresti i s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, koja je s poljskim kolegom Andrzejom Dudom sudomaćin summita spomenute inicijative, koju sačinjava 12 država. Njihov bi susret trebao trajati oko pola sata.

Američki mediji Trumpov posjet Poljskoj tumače prvenstveno kao njegov pokušaj za svojevrsnim novim početkom u Europi, nakon što je njegov prvi boravak na Starom kontinentu u svojstvu predsjednika ostavio gorak okus među mnogim članicama NATO-a.

Kao što je poznato, u svojem je govoru u središnjici NATO-a grubo kritizirao članice koje ne izdvajaju barem dva posto BDP-a za obranu, a pritom je propustio spomenuti američku predanost članku 5 Sjevernoatlantske povelje, na kojemu je cijeli NATO pakt sazdan, a sadrži moto da ako je jedna članica pakta napadnuta, onda se i sve druge članice pakta smatraju napadnutima te imaju kolektivnu obvezu braniti ugroženu saveznicu. Trumpovu je prvu europsku turneju obilježio i neugodan stisak ruke novog francuskog predsjednika Macrona i grubo odgurivanje crnogorskog premijera Markovića samo kako bi američki predsjednik dobio najbolje mjesto za poziranje na zajedničkoj fotografiji.

Poljska, čija je radikalno desna vlada brojnim kontroverznim potezima na polju ljudskih prava i medijskih sloboda svoju zemlju izolirala od dobrog dijela ostatka Europske unije, Trumpu bi mogla dati priliku da bude prikazan u ljepšem svjetlu. Vlasti u Varšavi su Bijeloj kući, kako javlja Associated Press, obećale oduševljeni doček za što su angažirali aktiviste vladajuće stranke koje dovoze autobusi kako bi klicali Trumpu tijekom govora koji će imati na otvorenom. AP također napominje da se, u svjetlu Trumpove želje da se natječe i za drugi mandat u Bijeloj kući, posjet Poljskoj može tumačiti i kao bitka za naklonost američkih birača porijeklom iz Poljske, koji u većem broju žive u trima američkim saveznim državama.

Jasno, iz perspektive država koje sačinjavaju Inicijativu triju mora, kontekst Trumpova posjeta je sasvim drugačiji i za njih predstavlja snažnu poruku američkog partnerstva.

Ipak, Trumpovo četverodnevno putovanje po Europi bit će obilježeno njegovim prvim susretom s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, kao i sastankom s kineskim šefom države Xijem Jinpingom.

Glavna tema tih susreta u Hamburgu, na marginama summita skupine G20, bit će Sjeverna Koreja koja je u utorak objavila da je uspješno testirala interkontinentalni balistički projektil sposoban pogoditi ciljeve bilo gdje u svijetu.

Moskva je u srijedu priopćila kako se nada da će prvi sastanak u četiri oka između Putina i Trumpa omogućiti "učinkovit radni dijalog".

Sastanak, koji bi se trebao održati u petak, izbliza će se pratiti u trenucima kada su odnosi i veze između dviju zemalja i dalje zategnuti, prije svega zbog američkih navoda o ruskom hakiranju tijekom američke predizborne kampanje, zbog stanja u Siriji, zbog pitanja Ukrajine te skandala koji je izbio u Sjedinjenim Državama u pogledu veza Trumpovih suradnika s Moskvom.

Trump bi se u Hamburgu trebao sastati i s kancelarkom Angelom Merkel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:50