POŠAST

FOTO: UZNEMIRUJUĆI PRIZORI MLADIĆA KOJI SU NA ULICI SNIMLJENI POPUT ZOMBIJA Konzumirali su opasnu drogu koja je i u Hrvatskoj već odnijela žrtve

 

Fotografija koja se proširila društvenim mrežama prikazuje trojicu ljudi u stanju omamljenosti na ulici u engleskom gradu Bridgendu nakon što su konzumirali opasnu drogu koju se popularno naziva 'Spice' ('začin').

Policija je, potaknuta ovom fotografijom, pozvala građane da se suprotstave zloupotrebi narkotika, piše BBC.

Fotografija prikazuje trojicu muškaraca u centru grada Bridgenda, u blizini igrališta na kojem se igraju djeca. Na slici izgledaju poput zombija.

Kasnije se pojavila i fotografija muškarca koji se izvalio na jednu gradsku klupu, također nakon konzumiranja 'Spicea'.

Iz policije su komentirali da ova droga ima izrazito štetan učinak na zajednicu.

'Spice' je ilegalna psihoaktivna droga, kreirana da oponaša efekte kanabisa, ali može imati snažan negativan efekt na organizam, piše BBC.

Ovaj narkotik je prisutan i u Hrvatskoj.

Kako stoji u opisu na stranici Ureda za suzbijanje zlouporaba droga hrvatske Vlade, Spice se odnosi na širok spektar biljnih mješavina koje izazivaju iskustva slična onim pri konzumiranju marihuana (kanabisa) i koji se prodaju kao 'sigurne', legalne alternative te droge. Prodaje se pod mnogim imenima uključujući K2, lažna trava (fake weed), Yucatan Fire, Skunk, Moon Rocks, Galaxy, Rainbow, te ostalima pri čemu je navedeno da 'nisu za ljudsku uporabu'. Ti proizvodi sadrže sasušene isjeckane biljke i kemijske aditive koji su odgovorni za psihoaktivne efekte (mijenjaju stanje svijesti).

Jedna vrsta te droge već je donijela smrt i u Hrvatskoj početkom 2015. godine, kada se u 'smart shopovima' prodavao "herbal mix" ili čak osvježivač zraka.

Proizvođači te droge kupuju materijal na veliko preko interneta i špricaju ga sintetičkim kemikalijama koje imaju snažan psihoaktivni učinak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:52