AFGANISTAN BROJI MRTVE

FOTO: VAL KRVAVIH NAPADA Prvo je likvidiran vrhovni sudac, a zatim se bombaš raznio u busu

An Afghan soldier wields his weapon as he stands next to the burned out wreckage of an army bus at the scene of a suicide attack in Kabul on December 13, 2014. A suicide attack targeting an Afghan army bus killed at least six soldiers in Kabul on December 13, officials said, adding that the death toll could rise. AFP PHOTO/ROBERTO SCHMIDT
 ROBERTO SCHMIDT/AFP

KABUL - Afganistanski talibani u subotu su pokrenuli val novih napada pri čemu je u Kabulu i na jugu zemlje ubijeno najmanje 19 osoba, čime su potvrdili namjeru o intenziviranju operacija s približavanjem završetka NATO-ove misije u toj zemlji.

U glavnome gradu Kabulu u samoubilačkom napadu na autobus s afganistanskim vojnicima ubijeno je šest osoba, rekao je za AFP glasnogovornik ministarstva obrane, Dawlat Waziri dodavši kako bi broj žrtava mogao biti i veći.

Odgovornost za napad preuzeli su talibani koji su preuzeli odgovornost i za jutrošnji napad u Kabulu na visokoga dužnosnika Vrhovnog suda Atiqullaha Raufija ubijenog u trenutku kada je napuštao dom i odlazio na posao, izvijestila je policija.

U južnoj pokrajini Helmand u talibanskom je napadu smrtno stradalo 12 pirotehničara dok su bili na terenu. U sukobima koji su izbili nakon toga između afganistanskih vojnika i talibana ubijena su dvojica talibana, a četvorica su uhićena, rekao je glasnogovornik pokrajine Helmand Omar Zwak.

Napadi su pojačani nešto više od dva tjedna prije završetka NATO-ove misije u Afganistanu i tri dana nakon što je objavljeno izvješće američkog Senata o mučenjima što su ih agenti CIA-e provodili nad osobama osumnjičenim za terorizam.

U posljednjih nekoliko tjedana krvavi napadi uvišestručili su se diljem zemlje, osobito u Kabulu.

U nadi da će uspjeti stabilizirati zemlju nakon odlaska NATO-ovih snaga, novi afganistanski predsjednik Ashraf Ghani talibane je pozvao na pregovore, no oni zasad odbijaju izravan dijalog s Kabulom.

WAKIL KOHSAR
The wreckage of an Afghan army bus is taken away by a salvage lorry at the scene of a suicide attack in Kabul on December 13, 2014. A suicide attack targeting an Afghan army bus killed at least six soldiers in Kabul on December 13, officials said, adding that the death toll could rise. AFP PHOTO/WAKIL KOHSAR

ROBERTO SCHMIDT
Afghan policemen stand next to the burned out wreckage of an army bus at the scene of a suicide attack in Kabul on December 13, 2014. A suicide attack targeting an Afghan army bus killed at least six soldiers in Kabul on December 13, officials said, adding that the death toll could rise. AFP PHOTO/ROBERTO SCHMIDT

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:21