ŠOK U FRANKFURTU

FOTO, VIDEO: NAPAD NA ŠEFA EUROPSKE CENTRALNE BANKE Aktivistica upala na pressicu i skočila na Marija Draghija!

Draghi je upravo bio započeo konferenciju za novinare, htio je govoriti o kamatnim stopama...
 AFP

Čelnik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi doživio je šok na redovitoj konferenciji za novinare u Frankfurtu kada ga je napala prosvjednica skočivši na njegov stol.

Incident se dogodio na samom početku pressice, koju je Draghi započeo govoreći o kamatnim stopama.

Najednom je ženska osoba, odjevena u crnu majicu i hlače te bež jaknu, skočila na stol ispred njega i počela je vikati 'Zaustavite diktaturu ECB-a'. Slična fraza pisala je na njezinoj majici.

Neimenovana prosvjednica, navodno pripadnica skupine Femen, potom je bacila na Draghija šaku konfeta i hrpu papira.

Šef ECB-a bio je vidljivo uznemiren iznenadnim napadom, ali je ipak zadržao prisebnost.

Tijekom nemilog događaja nitko nije ozlijeđen, prosvjednica je uhićena te su je iz prostorija iznijeli, a šef Središnje banke ipak se smješkao kada je incident okončan.

FOTOGALERIJA: Nemili incident na pressici Marija Draghija (FOTO: AFP)

Što je Mario Draghi zapravo rekao na pressici nakon neobičnog napada

Europska središnja banka (ECB) ne planira ograničiti ni skratiti program kvantitativnog ublažavanja iako očekuje da će gospodarski oporavak eurozone ojačati i proširiti se na većoj osnovi, izjavio je u srijedu predsjednik ECB-a na tiskovnoj konferenciji.

"Naš fokus bit će na punoj primjeni naših mjera monetarne politike", istaknuo je Draghi na današnjoj tiskovnoj konferenciji po završetku redovne sjednice Upravnog vijeća.

"Kupovine planiramo provoditi do kraja rujna 2016. godine a u svakom slučaju dok ne budemo vidjeli da se kretanje inflacije trajno uskladilo sa srednjoročno zacrtanom inflacijom od nešto ispod dva posto", kazao je.

Prema zadnjim procjenama Eurostata eurozona bilježi deflaciju od 0,1 posto.

Draghija su iznenadile špekulacije o mogućem ranijem okončanju programa kupovina obveznica s obzirom da je na snazi tek mjesec dana. Tim programom predviđene su mjesečne kupovine obveznica, i to uglavnom državnih, u iznosu do 60 milijardi eura, a prema prvim reakcijama pozitivno djeluju na povjerenje.

"Tim ćemo mjerama pridonijeti daljnjem poboljšanju gospodarskih izgleda, smanjenju letargije u gospodarstvu kao i oporavku rasta novca i kredita. Očekujemo da će se gospodarski oporavak postupno raširiti i ojačati", kazao je.

Ocijenio je "malo pretjeranima" bojazni vezane uz količinu obveznica koje se mogu kupiti, ustvrdivši da ih je mnoštvo na raspolaganju. "Mi ne vidimo nikakve probleme. Naš program je dovoljno fleksibilan da se u svakom trenutku može prilagoditi, ako se uvjeti promijene".

Istaknuo je pozitivne učinke novih mjera monetarne politike, uvedenih prošloga mjeseca.

"Provedba programa kupovina obveznica nesmetano se odvija. Postoje jasne potvrde da su mjere monetarne politike koje smo uveli učinkovite", poručio je Draghi okupljenima na tiskovnoj konferenciji.

ECB je na današnjoj redovnoj sjednici Upravnog vijeća odlučio zadržati rekordno nisku ključnu kamatnu stopu od 0,05 posto.

Sjednica je održana dan ranije kako bi se Draghi mogao pridružiti ministrima financija i središnjim bankarima iz vodećih svjetskih gospodarstava skupine G20 na proljetnom zasjedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Washingtonu, u trajanju od 17. do 19. travnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:04