RAYLEIGHOVO RASPRŠENJE

FOTO, VIDEO: 'OVO NIJE MARS, OVO JE MOJ ZAVIČAJ...' Prizori krvavog neba iz Indonezije zapanjili svijet: 'Od ovog fenomena peku oči i grlo'

 
 Twitter

Šumski požari poharali su veći dio Indonezije, a fotografije crvenog neba koje građani te otočne zemlje objavljuju na društvenim mrežama su doista nestvarne.

Jedan stanovnik pokrajine Jambi, koj je objavio fotografije neba užarene crvene boje napisao je kako ga peku oči i grlo. Svake godine požari stvaraju dimnu zavjesu koja prekrije veći dio Indonezije.

Stručnjak za meteorologiju izjavio je za BBC da spektakularne boje na nebu stvara fenomen nazvan Rayleighovo raspršenje.

Eka Wulandari iz mjesta Mekar Sari u pokrajini Jambi podijelila je na Facebooku snimku krvavog neba u seriji fotografija koje je uhvatio u subotu oko podneva. Fotografije su u međuvremenu postale viralne jer su podijeljene 34.000 puta.

Za BBC je izjavila da su mnogi u komentarima napisali kako sumnjaju jesu li fotke autentične.

- To je zaista bilo tako, fotografije su stvarne, snimila sam ih mobitelom.

Drugi je korisnik na Twitteru objavio video snimku koja prikazuje nebo slične boje.

- Ovo nije Mars, ovo je Jambi. Ljudima treba čisti zrak, a ne dim, napisao je Zuni Shofi Yatun Nisa.

Profesor Koh Tieh Yong sa Sveučilišta u Singapuru objasnio je da fenomen Rayleighovo raspršenje povezan sa određenim vrstama čestica prisutnih za vrijeme sumaglice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:58