KRIZA NA BLISKOM ISTOKU

FOTO, VIDEO: SAUDIJSKA ARABIJA POKAZALA KRHOTINE DRONOVA I PROJEKTILA 'Ovo su neoborivi dokazi da je naša naftna postrojenja napao Iran'

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 18.09.2019. u 18:14

REUTERS

 

Saudijsko ministarstvo obrane pokazalo je u srijedu ostatke dronova i krstarećih projektila koji, kako tvrdi, dokazuju upletenost Irana u subotnje napade na saudijska naftna postrojenja, a američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je kako su ti napadi ratni čin, javlja AFP.

Uz ostale dijelove, glasnogovornik Turki al-Malki pokazao je navodni dio krila iranskog drona.

"Podaci koje smo izvukli iz kompjutora (drona) pokazuju da je iranski", rekao je na konferenciji za novinare.

Ministarstvo je tvrdi da je 18 dronova i sedam krstarećih projektila mete pogodilo iz smjera koji isključuje Jemen.

No, dodalo je da pojedinosti o lokacijama s kojih su te letjelice i projektili lansirani još ne mogu biti objavljene.

Odgovornost za napade preuzeli su jemenski Huti koje podržava Iran. Teheran niječe da je upleten i upozorava da će odgovoriti na bilo kakvu vojnu akciju.

Predsjednik SAD-a Donald Trump najavio je u srijedu strože sankcije Iranu koji smatra odgovornim za te napade.

 

Washington provodi kampanju "maksimalnog pritiska" na Iran otkako se 2018. povukao iz nuklearnog sporazuma koji je Iran 2015. sklopio sa šest svjetskih sila.

Napetosti su se dodatne zaoštrile otkako su u subotu bespilotnima letjelicama napadnuta ključna saudijska naftna postrojenja koja su pretrpjela štetu, a za koje su odgovornost preuzeli jemenski pobunjenici Huti, povezani s Iranom.

Međutim, i Sjedinjene Države i Saudijska Arabija tvrde da iza napada stoji Islamska Republika Iran koja je to u srijedu pismom službeno zanijekala.

Iranski predsjednik Hasan Rouhani ranije je rekao da će Iran razmotriti mogućnosti izravnih razgovora sa SAD-om, ali samo ako Washington pokaže "dobru volju" i prekine kampanju najvećeg pritiska na njegovu zemlju.

Security personnel takes pictures of remains of the missiles which Saudi government says were used to attack an Aramco oil facility, during a news conference in Riyadh, Saudi Arabia September 18, 2019. REUTERS/Hamad I Mohammed
REUTERS
 

Saudijska Arabija je u srijedu priopćila da će predočiti dokaze koji povezuju režim u Teheranu s napadom bez presedana na naftnu industriju u Abkaiku.

Rijad je već objavio da preliminirarni rezultati ukazuju da napad nije došao iz Jemena iako su Huti, šijitska pobunjenička skupina u Jemenu koja uživa potporu Teherana, preuzeli odgovornost za napad i rekli da su ga izveli s deset dronova.

Snimke oštećenja na Abkaiku pokazale su 17 odvojenih eksplozija, što bi značilo ili da je korišteno više dronova ili da u napadu nisu korišteni samo Sammad-3 dronovi, tzv. dronovi samoubojice ili dronovi kamikaze.

Radi se o tzv. "lutajućem oružju" koje neko vrijeme prelijeće područje na kojem se nalaze mete, traži točno određenu metu i napada je kada je locira.

Remains of the missiles which Saudi government says were used to attack an Aramco oil facility, are displayed during a news conference in Riyadh, Saudi Arabia September 18, 2019. REUTERS/Hamad I Mohammed
REUTERS
 

Saudi defence ministry spokesman Colonel Turki Al-Malik displays remains of the missiles which Saudi government says were used to attack an Aramco oil facility, during a news conference in Riyadh, Saudi Arabia September 18, 2019. REUTERS/Hamad I Mohammed
REUTERS
 

Huti su početkom srpnja održali malu vojnu izložbu na kojoj su predstavili nove dronove i krstareće rakete, među kojima i borbene dronove Sammad-3.

Američki dužnosnici tvrde da je napad došao iz jugozapadnog Irana i da su u njemu korišteni dronovi i krstareće rakete.

Visoki američki dužnosnik je pozvao Vijeće sigurnosti UN-a da rezolucijom odgovori na napad na Saudijsku Arabiju, no teško da će se to dogoditi jer će Rusija i Kina, koje imaju pravo veta, stati iza Irana.

U.S. Secretary of State Mike Pompeo listens as U.S. President Donald Trump meets with Bahrain Crown Prince Salman bin Hamad Al Khalifa during a meeting in the Oval Office of the White House in Washington, U.S., September 16, 2019. REUTERS/Al Drago
REUTERS

Mike Pompeo

 

Pompeo s princem Bin Salmanom smišlja odgovor na napade

Američki državni tajnik Mike Pompeo danas je doputovao u Saudijsku Arabiju kako bi s tamošnjim vlastima raspravio o mogućem odgovoru na napad na naftno postrojenje Abkaik.

Pompeo planira sastanke na visokoj razini u Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. U službenoj najavi puta stoji kako će se u Džedi susresti s krunskim princem Muhamedom Bin Salmanom, de facto vladarom Saudijske Arabije, i “koordinirati napore za suzbijanje iranske agresije u regiji”.

Donald Trump je danas također odlučio imenovati novog savjetnika za nacionalnu sigurnost, dosadašnjeg glavnog pregovarača u talačkim situacijama Roberta O’Briena, koji će zamijeniti Roberta Boltona, zagovornika sukoba s Iranom.

Iako su i Trump i potpredsjednik Mike Pence osudili napad, nisu izravno optužili Iran, no Pompeo nije imao zadrške - još u nedjelju je izjavio kako je “Iran lansirao napad bez presedana”.

Prema izvorima iz Saudijske Arabije, postrojenje Abkaik, najveća svjetska naftna rafinerija koja dnevno prerađuje oko pet posto svjetske proizvodnje, napadnuto je iranskim oružjem. Iako su odgovornost za napad preuzeli jemenski Huti, koji su tvrdili da je napad izveden s deset dronova, satelitske snimke otkrivaju kako je Abkaik zatreslo najmanje 17 odvojenih eksplozija. Drugo postrojenje pogođeno je s još dva projektila.

“Huti nikada nisu koristili ovu vrstu bespilotne letjelice”, rekao je anonimni američki dužnosnik. “Njihove tvrdnje ne drže vodu. Ni letjelica, ni projektili koji su se koristili u napadu ne bi mogli dosegnuti postrojenje ako su lansirani iz Jemena. To nije moguće.”

Čelnik Združenog stožera američkih vojnih snaga Joseph Dunford izjavio je novinarima da su za napad najvjerojatnije odgovorni ili Iran ili povezane snage, a sam napad je okarakterizirao kao “vrlo složen i precizan”.

Na pitanje o mogućim odgovorima, Dunford je naglasio kako se “razmišlja o opcijama koje bi pomogle Saudijcima da se sami mogu obraniti” te o “ponovnom uspostavljanju odvraćanja”. Prema Washington Postu, Dunfordove izjave šalju poruku da Pentagon u ovom trenutku ne planira nikakvu vojnu odmazdu kao odgovor na napad. (Ivan Fischer)

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo