KRIZA

FOTO, VIDEO: USIJANJE U HONG KONGU, SVE SE ČEŠĆE SPOMINJE KINESKA VOJNA INTERVENCIJA 'Tonemo u bezdan, na put bez povratka'

 
Sukobi prosvjednika i policije u Hong Kongu, kineska oklopna vozila u Shenzenu i Carrie Lam
 Thomas Peter / Issei Kato / Tyrone Siu / Chris Rodburn / Screenshot YouTube / Reuters

Neprekidni prosvjedi, tijekom kojih sve češće dolazi do nasilnih sukoba s policijom, gurnuli su Hong Kong u najtežu političku krizu u proteklim desetljećima te predstavljaju jedan od najvećih izazova središnjim vlastima u Pekingu.

Prosvjedi su počeli kao pobuna proziv zakona o izručenju hongkonških državljana Kini, a iako je čelnica Hong Konga Carrie Lam privremeno odustala od donošenja spornog propisa, prosvjedi nisu stali. Štoviše, milijuni građana zahtijevaju da se prijedlog zakona u potpunosti povuče, da Carrie Lam podnese ostavku i da se provede neovisna istraga o ponašanju policije prema prosvjednicima. A sve više, i sve glasnije, traži se i pravedniji način izbora gradskih vlasti, na koji Kina ima ključni utjecaj.

Tako su u utorak prosvjednici drugi dan zaredom okupirali Međunarodnu zračnu luku Hong Kong, inače jednu od najvećih na svijetu po prometu putnika i tereta. Iako je u utorak ujutro došlo do obnavljanja nekih letova, više tisuća prosvjednika zaposjelo je zračnu luku i blokiralo ukrcaj putnika, a zrakoplovna tvrtka Cathay pacific Airways Ltd objavila je u utorak da je obustavila prijavu za sve letove.

- Operacije na terminalu na hongkonškom aerodromu ozbiljno su narušene kao rezultat današnjeg okupljanja na aerodromu - poručila je uprava te dodala da je služba čekiranja za odlazne letove obustavljena od 16.30 po lokalnom vremenu. U odvojenoj izjavi Cathay Pacific navodi: "Mogući su daljnji kratkoročni poremećaji u redu letenja".

Mnoštvo prosvjednika u Zračnoj luci je pak uzvikivalo "Borba za slobodu! Stanite uz Hong Kong!", a kolicima za prtljagu nastojao se napraviti prolaz među prosvjednicima. Neki su pak u rukama držali natpise na kojima su poruke o policijskom nasilju prema prosvjednicima, a drugi su imali transparente s natpisima kojima su se ispričavali putnicima zbog otkazanih letova. U kasnim večernjim satima utorka policija se nakon kratkog povlačenja vratila u prostore aerodroma i započela žestoki obračun s prosvjednicima. Kako javljaju strani mediji, policajci su upotrijebili suzavac dok su pratili muškarca kojeg je vozilo hitne pomoći odvelo iz zračne luke.

FOTOGALERIJA: Prosvjedi u Hong Kongu

Lam: 'Gurate grad u bezdan"

Carrie Lam, koju prosvjednici doživljavaju kao produženu ruku Pekinga, je ranije u utorak ponovno podržala policiju u okršajima s prosvjednicima. Lam je novinarima rekla da je policija "imala vrlo teško razdoblje zadnja dva mjeseca u provođenju zakona" dok su u zadnjih deset tjedana protuvladini prosvjedi često prekidali promet i proširili se u stambene četvrti. No, nije preuzela odgovornost za policijsko nasilje koje je izazvalo ogorčenost skupina za ljudska prava i mnogih običnih građana.

- Policijske operacije ne može određivati netko poput mene tko nije u policiji, pogotovo kad policija mora donijeti odluku na mjestu događaja - rekla je dodavši da je još uvijek "sposobna" rješavati trenutnu političku krizu koja je sada ušla u deveti tjedan.

U dramatičnom izlaganju, tijekom kojeg je bila izložena paljbi novinara zbog čega je bila na rubu suza, Lam je upozorila protuvladine prosvjednike da ne guraju grad u "bezdan".

- Hong Kong je dospio u opasnu situaciju te ća ga nasilje tijekom prosvjeda gurnuti na put bez povratka - kazala je.

A čini se da razlog za ovako dramatičan istup prve osobe Hong Konga ne leži samo u sve češćim okršajima policije i prosvjednika. Naime, u ponedjeljak kasno navečer kineski državni mediji objavili su video snimke oklopnih vozila i vojnih trupa koji se kreću prema gradu Shenzhenu, na samoj granici s Hong Kongom.

Osim toga, Peking je u ponedjeljak objavio da su prosvjedi počeli pokazivati "klice terorizma" - neki pravni stručnjaci u toj interpretaciji prosvjeda vide put ka uporabi antiterorističkih zakona u Hong Kongu.

Patten: "Kineska intervencija bila bi katastrofa"

A da mogućnost intervencije kineske vojske plaši i velike igrače na međunarodnoj sceni, potvrdio je i istup posljednjeg britanskog guvernera Hong Konga, Chrisa Pattena. Upravo je on, sad već davne 1997. godine, na službenoj ceremoniji predao vlast nad gradom Kinezima, ali s jamstvom da će po modelu 'jedna zemlja, dva sustava' grad moći zadržati visok stupanj autonomije, neovisno pravosuđe i slobode koje nisu dopuštene u ostatku Kine.

Patten je u utorak upozorio da bi, ako bi Kina intervenirala u Hong Kongu, nastala katastrofa te da bi kineski predsjednik Xi Jinping trebao pronaći mudrost u pokušaju zbližavanja ljudi.

Anti-government protesters attend a demonstration at Hong Kong Airport, China August 13, 2019. REUTERS/Issei Kato
Issei Kato / REUTERS
Prosvjednici u Zračnoj luci Hong Kong

- To bi bila katastrofa za Kinu i naravno za Hong Kong. Otkad je predsjednik Xi preuzeo dužnost, posvuda se guši otpor i suzbijaju disidenti, stranka sve kontrolira - rekao je Patten za radio BBC.

Patten je dodao da bi britanski premijer Boris Johnson trebao pozvati američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona, koji je ovaj tjedan u Londonu, da nagovori Washington da se složi s tim kako bi kineska intervencija u Hong Kongu bila "katastrofa".

- Zaista se nadam da će čak i nakon 10 tjedana prosvjeda vlada i predsjednik Xi vidjeti smisao u uspostavljanju načina zbližavanja ljudi. Razvila se razina nezadovoljstva i bijesa na vladu koja odbija dati bilo kakav razuman odgovor što je vjerojatno izazvalo još nasilja - rekao je Patten.

"Ne mogu vjerovati da bi racionalna osoba na mjestu Carrie Lam zapravo mogla imati bilo što protiv komisije za neovisnu istragu. Ono što je očito potrebno jest proces pomirenja. To je jedini način da se ovo završi i vrati mir i stabilnost u Hong Kong - zaključio je Patten.

Američki predsjednik Donald Trump u utorak je kratko prokomentirao da se nada da u Hong Kongu neće biti mrtvih.

An anti-extradition bill protester offers an apology to passengers blocked from entering the security gates during a mass demonstration after a woman was shot in the eye, at the Hong Kong international airport, in Hong Kong China August 13, 2019. REUTERS/Tyrone Siu
Tyrone Siu / REUTERS
Prosvjednik u Zračnoj luci Hong Kong

UN pozvao Hong Kong na suzdržanost u pogledu upotrebe sile

Ured za ljudska prava Ujedinjenih naroda pozvao je u utorak vlasti u Hong Kongu da prakticiraju suzdržanost i istraže činjenice o tome da su policijske snage ispaljivale suzavac na prosvjednike protivno međunarodnom pravu.

Ured UN-ove povjerenice za ljudska prava Michelle Bachelet priopćio je da postoje "kredibilni dokazi" da su policijske snage reda u Hong Kongu pribjegle mjerama koje mogu izazvati ozbiljne ozljede ili čak smrt prosvjednika.

"Mogu se vidjeti policijski dužnosnici kako u više raznih prilika ispaljuju suzavac na gomilu, okružena područja ili pak na pojedine prosvjednike", kazao je glasnogovornik UN-ove povjerenice za ljudska prava. "Mjere koje koristi hongkonška policija zabranjene su međunarodnim normama i standardima", istaknuo je.

UN-ova povjerenica za ljudska prava pozvala je vlasti da istraže incidente i poboljšaju pravila angažiranja snaga reda u skladu s međunarodnim standardima. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:47