PROSVJED IZMAKAO KONTROLI

FOTO/VIDEO: RAT NA ULICAMA PARIZA U neviđenom kaosu stradale su 92 osobe, a uhićeno ih je 224! Gori zgrada nedaleko Elizejskih poljana...

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 01.12.2018. u 13:34

Reuters

 

 

20:20 NOVO Najmanje 224 osobe su uhićene tijekom prosvjeda "žutih prsluka" u subotu u Parizu, koji su rezultirali sukobima s policijom i ranjavanjem stotinjak ljudi, javljaju francuski mediji.

REUTERS
 

Po priopćenju policije, do kasno poslijepodne uhićene su najmanje 224 osobe u Parizu i to najviše na području Elizejskih poljana.

REUTERS
 

Kako prenosi agencija Reuters, među uhićenima ima ekstremista krajnje desnice i krajnje ljevice.

Ministrica zdravstva Agnes Buzyn izjavila je za televiziju BFM da je nasilje koje se događa u Parizu neprihvatljivo i da se prosvjednici moraju suprotstaviti ekstremističkim skupinama koje iskorištavaju njihove legitimne pritužbe. Ona je pozvala "žute prsluke" na dijalog s vladom.

Istodobno je čelnica krajnje desnice Marine Le Pen zatražila od predsjednika Emmanuela Macrona da čim se vrati iz Argentine primi čelnike oporbenih stranaka. Ona je na Twitteru osudila izgrednike zbog nasilja u Parizu i pozvala demonstrante, koji prosvjeduju zbog povećanja cijena goriva i poreza općenito, da se povuku i omoguće policiji da okonča nasilje.

REUTERS
 

Zbog nasilja koje se proširilo francuskom prijestolnicom zatvoreno je dvadesetak stanica podzemne željeznice kao i robne kuće u središtu grada. Stigla je i vijest da vatrogasci gase požar u zgradi koja je zapaljena nedaleko od Elizejskih poljana. Dio prosvjednika je razbijao prozore na trgovinama među kojima su one Chanela, Diora i Applea. Francuski mediji prenose da se na ulicama mogu vidjeti uništeni i izgorjeli automobili i barikade.

REUTERS
 

Kako javlja France Presse, ozlijeđene su 92 osobe, od kojih 14 policajaca.

REUTERS
 

Francuski premijer Edouard Philippe izjavio da je su pojedini prosvjednici napali policajce u rijetko viđenom nasilju u središtu Pariza.

Emmanuel Macron je rekao u subotu da "nikada neće pristati na nasilje" koje je u subotu eksplodiralo u Parizu na prosvjedima "žutih prsluka" jer ono, dodao je, "nema veze s legitimnim izražavanjem nezadovoljstva".

 

"Nikakav razlog ne može opravdati napad na redarstvene snage, pljačku trgovina, ugrožavanje prolaznika i novinara, nagrđivanje Slavoluka pobjede", dodao je francuski predsjednik u izjavi u Buenos Airesu, na završetku summita G20.

 

"Krivci za nasilje ne žele promjene, ne žele nikakvo poboljšanje, oni žele kaos: izdaju stvar za koju se navodno zauzimaju i kojom manipuliraju. Identificirat ćemo ih i tražiti njihovu odgovornost na sudu", rekao je Macron.

 

Najavio je održavanje "međuministarskog sastanka s nadležnim službama" u ponedjeljak ujutro, nakon povratka u Pariz.

 

"Uvijek ću biti za prosvjede, saslušat ću oporbu, ali nikad neću pristati na nasilje", rekao je predsjednik.

 

Pošto je na početku tiskovne konferencije dao izjavu, Macron nije htio dalje odgovarati na novinarska pitanja o toj temi.

 

Francuski premijer Edouard Philippe je odlučio otkazati putovanje u Poljsku na summit o klimi COP24 zbog nereda u subotu u Parizu na prosvjedima "žutih prsluka", priopćeno je iz vladina ureda.

 

Premijer koji je u Poljskoj trebao boraviti u nedjelju poslijepodne i u ponedjeljak, "ostat će u Francuskoj" i zatražit će od ministra za ekološku tranziciju Francoisa de Rugyja da "vodi francusko izaslanstvo" na tom skupu.

 

-------------------------------

Francuski policajci koristili su suzavac i vodene topove u okršajima s prosvjednicima pokreta „žutih prsluka“ na Elizejskim poljanama u Parizu u subotu, treći vikend prosvjeda koji su zahvatili cijelu zemlju, zbog visokih troškova života.

Resuce workers treat an injured individual near protesters wearing yellow vests, a symbol of a French drivers' protest against higher diesel taxes, on the rue du Rivoli in Paris, France, December 1, 2018. REUTERS/Charles Platiau
Charles Platiau / REUTERS
 

Policija je objavila da je uhićeno 122 ljudi, a premijer Edouard Philippe izrazio je šokiranost scenama nasilja.

REUTERS
 

Ta brojka prelazi onu zabilježenu prošle subote, kada su na najpoznatijoj pariškoj aveniji uhićene 103 osobe.

Prosvjedi 'žutih prsluka" u subotu su okupili oko 36.000 ljudi širom Francuske, od čega 5.500 u Parizu.

 

Prvog nacionalnog dana demonstracija 17. studenoga okupilo se 282.000 ljudi.

 

Philippe je zaprepašten činjenicom da se prosvjedi događaju upravo na mjestima gdje su najveći simboli Francuske, Slavoluka pobjede i Groba neznanog junaka.

A French flag is held by protesters wearing yellow vests, a symbol of a drivers' protest against higher diesel taxes, who demonstrate near the Place de l'Etoile in Paris, France, December 1, 2018. REUTERS/Stephane Mahe - RC11A0D83010
Stephane Mahe / REUTERS
 

Ozlijeđena su šestorica policajaca i 14 prosvjednika, objavila je pariška policija.

„Stalo nam je do dijaloga, ali i do poštivanja zakona“, rekao je premijer novinarima. „Šokiran sam napadima na simbole Francuske.“

Nekoliko stotina prosvjednika sa žutim prslucima sjelo je oko Groba neznanog junaka pod Slavolukom pobjede na vrhu avenije, pjevajući francusku nacionalnu himnu i izvikujući „Macron, podnesi ostavku!“

Firemen extinguish burning cars set afire by protesters wearing yellow vests, a symbol of a French drivers' protest against higher diesel fuel taxes, during clashes near the Place de l'Etoile in Paris, France, December 1, 2018. REUTERS/Stephane Mahe
Stephane Mahe / REUTERS
 

Na pročelju Slavoluka pobjede ispisali su crnim slovima „Žuti prsluci će trijumfirati“.

Nakon nekoliko sati sukoba ujutro, policajci su uspjeli očistiti područje, ali su se prosvjednici ponovno vratili. Sukobi su izbili i u susjednim ulicama u kojima su postavljene barikade. Prosvjednici su razbijali prozore na automobilima i zapalili najmanje dva automobila.

 

Na Elizejskim poljanama, mirni prosvjednici nosili su transparent s porukom „Macron, prestani nas tretirati kao idiote!“

Macron je u utorak poručio da razumije bijes birača izvan velikih gradova zbog porasta cijena goriva, ali i da ga neće huligani prisiliti da promijeni politiku.

Firemen extinguish burning cars set afire by protesters wearing yellow vests, a symbol of a French drivers' protest against higher diesel fuel taxes, during clashes near the Place de l'Etoile in Paris, France, December 1, 2018. REUTERS/Stephane Mahe
Stephane Mahe / REUTERS

French riot police evacuate an elderly couple near the Arc de Triomphe during clashes with protesters wearing yellow vests, a symbol of a French drivers' protest against higher diesel taxes, in Paris, France, December 1, 2018. REUTERS/Lucien Libert - RC13AAEEC440
Lucien Libert / REUTERS
 

„Vlada ne sluša. Revolucija se ne može dogoditi bez nasilja“, rekao je jedan prosvjednik.

 

Izljevi bijesa najsnažniji su u predgrađima manjih provincijskih gradića i sela, a ukazuju na veliki jaz koji postoji između gradskih elita i radničke klase.

Prosvjede je izazvala Macronova odluka da poveća trošarine na dizel ne bi li potaknuo korištenje vozila koja manje zagađuju okoliš.

„Žuti prsluci“, koji uživaju veliku potporu javnosti, dobili su naziv po prslucima koje svi vozači u Francuskoj moraju posjedovati za slučaj prometne nesreće.

Burned cars are seen in a street near the Place de l'Etoile during clashes with protesters wearing yellow vests, a symbol of a French drivers' protest against higher diesel taxes, in Paris, France, December 1, 2018. REUTERS/Benoit Tessier
Benoit Tessier / REUTERS

Protesters wearing yellow vests, a symbol of a French drivers' protest against higher diesel taxes, gather at the Place de l'Etoile near the Arc de Triomphe in Paris, France, December 1, 2018. REUTERS/Benoit Tessier
Benoit Tessier / REUTERS
 

Prosvjedi su zatekli Macrona čija je popularnost pala na 30 posto i postali su jedan od najvećih izazova u njegovih 18 mjeseci na vlasti. Kritičari ga zbog nepopustljivosti optužuju da je izgubio osjećaj za probleme običnih ljudi.

 


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo