KRIZA U ODNOSIMA

FRANCUSKA O POVLAČENJU VELEPOSLANIKA IZ ITALIJE 'To je bilo potrebno kako bi se Rimu poslao signal'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 08.02.2019. u 18:21

REFILE - REMOVING EXTRA WORD French Government Spokesperson Benjamin Griveaux attends a news conference in Paris, France January 9, 2019. Christophe Ena/Pool via REUTERS
Christophe Ena / REUTERS

Odluka Francuske da opozove svog veleposlanika u Italiji je bila potrebna kako bi se Rimu "poslao signal", izjavio je u petak glasnogovornik francuske vlade Benjamin Griveaux.

Prema njegovim riječima, potpredsjednik vlade Luigi di Maio iz pokreta Pet zvijezda (M5S) i ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini iz krajnje desne Lige, mjesecima "neutemeljeno napadaju" Francusku.

Posebice se obrušio na zamjenika premijera koji se početkom tjedna sastao sa "Žutim prslucima" a da o tome nije obavijestio francusku vladu.

Griveux smatra da talijanskom dužnosniku nedostaje "bontona i najosnovnijih pravila diplomacije".

U međuvremenu su reagirali i veliki francuski i talijanski poslodavci i pozvali francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i talijanske populiste da okončaju višemjesečni rat riječima.

"Italija i Francuska su prijateljske zemlje i ne želimo da se podijele namjerno izazvanom krizom", stoji u zajedničkom pismu Medefa i Confindustrie predsjedniku Macronu i premijeru talijanskom premijeru Giuseppeu Conteu.

Conte je objasnio da je di Maio posjetio "Žute prsluke" u svojstvu čelnika M5S, a ne ministra te da ne misli da su odnosi između dvije zemlje "kompromitirani".


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo