BAGER OŠTETIO CJEVOVOD

GLAVNI GRAD NOVOG ZELANDA OSTAO BEZ BENZINA Vojska pomaže pri razvoženju goriva, a zračna luka u Aucklandu je na 30 posto kapaciteta goriva

 Dave Rowland / Getty Images

Nekoliko benzinskih postaja u Aucklandu ostalo je bez goriva zbog oštećenja na cjevovodu putem kojeg se glavni grad Novog Zelanda snabdjeva naftnim derivatima, piše BBC.

Najveća novozelandska tvrtka naftnim derivatima Z Energy je za BBC potvrdila da je 13 benzinskih postaja u utorak ostalo bez benzina. Tvrtka je rekla da se gorivo u grad sada dostavlja cisternama te da se ne očekuje da će se problem pogoršati.

Vjeruje se da je oštećenje na cijevi prouzročio bager tvrtke Refining NZ koji je kopao na jednom ruralnom području. Iz Refining NZ su u ponedjeljak rekli da očekuju da će popravak cijevi trajati najmanje tjedan dana.

Sve se ovo događa usred posljednje faze novozelandskih parlamentarnih izbora koji će se održati 23. rujna ove godine. Vlada je u ponedjeljak bila rekla da najvjerojatnije neće nastupiti oskudica goriva.

Z Energy u ponedjeljak je putem izjave ohrabrila sudionike u prometu da zbog nestašice neće imati puno problema. 'Sve vrste goriva cisternama prevozimo u grad i nema razloga za brigu', rekli su iz tvrtke.

U početku je oskudica visokokvalitetnog bezolovnog benzina pogodila samo četiri postaje, međutim taj je broj u utorak narastao na 13.

Oštećeni cjevovod prizemljio je i tisuće putnika koji su zrakoplovom htjeli putovati iz aucklandske zračne luke. Preostale zalihe goriva su se potom preraspodijelile pa su zrakoplovi koji su svoje letove započinjali u Aucklandu morali slijetati u zračne luke u Australiji i Tihom Oceanu kako bi im se rezervoari dopunili.

Zrakoplovna tvrtka Air New Zeland rekla je u ponedjeljak da su zalihe goriva u zračnoj luci na 30 posto od uobičajenog kapaciteta. Nestašica goriva pogodila je i zrakoplovne tvrtke Qantas, Cathay Pacific i Emirates.

The New Zeland Herald je u ponedjeljak prenio vijest da je vladino osoblje primilo uputu da se otkazuju sva putovanja zrakoplovima koja nisu nužna.

Kako bi se ublažile posljedice nestašice goriva, vojska svojim kamionima po Novom Zelandu razvozi gorivo.

Tvrtka Refining NZ rekla je u ponedjeljak da popravci cijevi ponovno idu po planu te da će se normalna opskrba nastaviti između 24. i 26. rujna.

Moguće je da je oštećenje na cjevovodu nastalo prije nekoliko mjeseci pored mjesta Ruakaka, međutim cijev je pukla prošlog četvrtka kada ju je udario bager koji je tražio močvarna debla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:35