IZVJEŠĆE UJEDINJENIH NARODA

GLOBALNI ALARM: SVIJETU PRIJETI KLIMATSKA KATASTROFA Vodeći znanstvenici: 'Ako odmah ne učinimo nešto, čekaju nas glad, pustoš i ekstremne oluje!'

Ilustracija
 Toru Hanai / REUTERS

Čini se da Pariški sporazum, koji su zemlje potpisnice prihvatile kako bi smanjile emisije ugljikovog dioksida u okoliš, nema nikakvog smisla te svijet nepovratno srlja u klimatsku katastrofu.

Za takvu situaciju Ujedinjeni narodi najodgovornijima smatraju Kinu i Sjedinjene Američke Države, koje su proteklih godina, dok se svijet bori sa zastrašujućim i sve jasnije vidljivim posljedicama klimatskih promjena, čak i povećale svoj "ugljični otisak", odnosno emisiju ugljikova dioksida u atmosferu.

Radikalno promijeniti stav

Najnovije izvješće UN-a kaže kako su te zemlje propustile smanjiti svoje štetne emisije unatoč opetovanim upozorenjima znanstvenika. Rezultati bi mogli biti zastrašujući, a posljedice će morati snositi ostatak svijeta, tvrde stručnjaci, dodajući kako se sada moraju pdouzeti mjere još radikalnije od onih predviđenih dogovorom potpisanim u Parizu.

New York Times objašnjava kako je 20 najbogatijih zemalja svijeta odgovorno za više od tri četvrtine štetnih emisija, zbog čega bi upravo one morale radikalno promijeniti svoj stav prema okolišu, a za početak - odmaknuti se od fosilnih goriva.

Unatoč tomu, najbogatija zemlja od prozvanih - SAD - čini korake prema napuštanju Pariškog sporazuma, što bi moglo izazvati nesagledive posljedice.

U izvješću se ističe kako su emisije stakleničkih plinova porasle za jedan i pol posto svake godine tijekom posljednjeg desetljeća. Nastavi li se tako, svijet će se suočiti sa strašnim posljedicama klimatskih promjena, poput dugotrajnih suša, izuzetno snažnih oluja i općom nestašicom hrane.

Jednostavnije rečeno, svijetu prijete suše, glad i nestabilnost, samo zato jer ne prihvaćamo činjenicu da ga zagađujemo i da to hitno moramo prestati činiti.

Frapantna je činjenica, koju je u ponedjeljak objavila Svjetska meteorološka organizacija, da su svi ključni staklenički plinovi - ugljikov dioksid, metan i dušikov oksid - atmosferu počeli trovati tek od sredine osamnaestog stoljeća.

Kršenje sporazuma

Industrijalizacija i razvoj čovječanstva doveli su nas do ruba propasti. klimatske promjene uzrokuju topljenje ledenjaka i podizanje razine mora što izravno ugrožava živote milijardi Zemljana.

Pariški sporazum htio je iznaći rješenje za tu situaciju. Potpisan krajem 2015., taj je dokument obvezao zemlje na smanjenje štetnih emisija. Poražavajuć je podatak da prosječna godišnja temperatura raste za 3,2 stupnja od početka industrijske ere čak i s efektima Sporazuma kojeg se neke članice, navodi UN, ne pridržavaju.

Među zemljama koje krše sporazum se, uz Kinu i SAD, navode i Brazil te Australija.

NY Times ističe kako se fosilna goriva mogu lako zamijeniti manje štetnim izvorima energije, poput vjetroturbina. Dobar primjer bahatosti, koja bi nas mogla otjerati "u grob", jest korištenje SUV automobila, koji, kako navodi list, troše značajno više goriva od 'konvencionalnih' automobila. Pomalo bizarno djeluje podatak da se korištenjem SUV-ova troši sve ono što smo uštedjeli izumom i korištenjem električnih automobila.

Diplomati sa svih strana svijeta trebali bi se u prosincu okupiti u Madridu. Sastanak u španjolskoj prijestolnici već je dobio eptitet "povijesni", jer će na njemu, nema nikakve sumnje, biti odlučena budućnost svijeta.

- Ovo je novo poglavlje. Hitno se moramo prilagoditi ciljevima pariškog sporazuma - poručuje španjolska ministrica ekologije Teresa Ribera.

Razloga za optimizam nije mnogo, ali postoje. Uporaba ugljena u konstantnom je padu, a statistike pokazuju da raste potrošnja energije iz obnovljivih izvora. Ipak, ističe američki list, najveći zagađivači, među kojima se opetovano ističe SAD, nisu ni blizu održivoj situaciji, zbog čega direktno ugrožavaju ostatak planeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:39