MASOVNE DEMONSTRACIJE

GOTOVO MILIJUN LJUDI PROSVJEDOVALO U SUDANU Protive se vladavini predsjednika al-Bašira

 REUTERS

Stotine tisuća Sudanaca mirno je prosvjedovalo u ponedjeljak u glavnom gradu Kartumu protiv vladavine predsjednika Omara al-Bašira.

Prosvjed, u kojem je sudjelovalo skoro milijun ljudi, održan je u glavnom gradu uz prisustvo oružanih sigurnosnih snaga i interventne policije, prenosi reporter dpa s terena.

Ranije u ponedjeljak, sigurnosne snage su neuspješno pokušale rastjerati prosvjednike koristeći suzavac, no policija je uskočila i zaštitila prosvjednike, rekao je reporter.

Ovaj masovni prosvjed je održan je dan nakon što su sigurnosne snage ubile najmanje četiri osobe za vrijeme sličnog prosvjeda protiv vlasti, dok je u subotu jedan prosvjednik ubijen, a nekoliko njih je bilo uhićeno.

Sudansko profesionalno udruženje (SPA) pozvalo je na što veća okupljanja i na marš do glavnog stožera vojske u subotu na 34. godišnjicu ustanka 1985. kojim je svrgnut tadašnji predsjednik Gaafar Nimeiry.

Vojska je uklonila Nimeiryja prije nego što je predala vlast izabranoj vladi a koju je al-Bašir svrgnuo u državnom puču 1989.

Istočno afrička nacija uočena je s prosvjedima od prosinca 2018. kada je bio zabilježen velik porast cijena kruha i goriva koji je potaknuo javnu pobunu.

Ekonomiju ove zemlje bogate naftom jako je pogodilo od Južnog Sudana 2011., a trenutno se vlada suočava s gospodarskom krizom dok se bori s nekoliko pobunjeničkih skupina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:05