PRAVO NA IME GRADA

GRADSKA UPRAVA SARAJEVA TRAŽI NAKNADU ZBOG IMENA STRANICE NA FACEBOOKU 'Moram platiti gradu koji već godinama besplatno i s ljubavlju promoviram?!'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 21.01.2018. u 23:00

Boris Kovačev/Cropix / Facebook

 

Na stranici Sarajevo Forever, jednoj od mnogih na Facebooku koje promoviraju ljepote grada, a posebno objavljuju stare razglednice i fotografije iz prošlog stoljeća, objavljena je neobična obavijest. Naime, administrator se požalio da će možda biti prisiljen ugasiti stranicu koja ima više od 13.000 fanova ako ne postigne dogovor s Gradskom upravom Grada Sarajeva i ne plati određenu naknadu.

Navodno je njemu, ali i drugim sličnim stranicama stigla poruka od Gradske uprave u kojima upozoravaju da moraju platiti određenu naknadu ili će Gradska uprava biti prisljena obratiti se Facebookovom timu i reagirati pravnim putem. Također, administratora su pozvali na razgovor kako bi se sklopio dogovor.

‘Moram platiti gradu kojeg već godinama besplatno, s ljubavlju promoviram na svim kontinentima ove male planete. Moram platiti gradu čiju povijest, objavljujući stare fotografije, pričam svim ljubiteljima Sarajeva. Moram platiti zato što govorim o sarajevskim bogomoljama, izletištima, prozorima i fasadama, spominjem Olimpijadu, atentat, agresiju na Sarajevo, sarajevske česme i ulice, Miljacku i Ilidžu’, napisao je administrator FB stranice Sarajevo forever.

Istaknuo je da se na internetskoj stranici Gradske Uprave grada Sarajeva u rubrici ‘Znamenitosti grada’ ne može naći nijedna fotografija ili riječ, kao ni u rubrici ‘Teritorija grada’ jer desetljećima nisu bili u stanju definirati što pripada ovom gradu. Prazna je i rubrika ‘Stanovništvo’.

 

‘Kako da pričaju o stanovništvu kada svaki dan iz 'njihovog' grada odlazi na desetine mladih ljudi kojima ponos ne dozvoljava da sagnu glavu i budu podobni stanovnici Sarajeva. Kada sam skrenuo pažnju da se plaćanje upotrebe zaštićenog imena Sarajevo odnosi na pravna lica, pozivajući se na Službeni list broj 5 iz 2006. godine, dobio sam odgovor da i fizička lica moraju platiti. Upitavši ih moram li platiti ako mom djetetu dam ime Sarajevo, dobio sam potvrdan odgovor. Upitavši ih ako knjigu koju napišem nazovem Sarajevo moram li platiti, odgovor je bio isti. Sreća da ova postava nije vladala gradom kad je naš Kemo Monteno pjevao 'Sarajevo ljubavi moja", napisao je administrator koji se dvoumi oko gašenja stranice. Druga ideja mu je preimenovati je u ‘Grad zabranjenog imena’.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka rekao je za Klix.ba kako je Pravobraniteljstvo Grada dužno u sklopu svojih nadležnosti raditi na zaštiti pravnih i imovinskih interesa Grada i građana.

Pozvao se na Uputstvo o primjeni odredaba odluke o upotrebi grba, imena i isticanju zastava Grada Sarajeva koje je on donio 26. rujna prošle godine, a u skladu s članom 69. Zakona o organizaciji organa uprave u Federaciji BiH i članom 76. stav 1. Statuta Grada Sarajeva.

Iz Uputstva koje je on donio izdvojio je član 2. stav 1. u kojem se navodi da se ‘upotreba imena Grada Sarajeva može odobriti pravnim licima radi unošenja u firmu, odnosno, naziv pravnog lica i u naziv proizvoda ako njihova djelatnost ne narušava ugled Grada Sarajeva i doprinosi njegovoj afirmaciji’, te stav 4. u kojem se kaže da su ‘pravna lica dužna plaćati godišnju naknadu u skladu s odredbama člana 17. i 18. Odluke o upotrebi grba, imena i isticanju zastave Grada Sarajeva’.

‘S tim u vezi, Pravobranilaštvo i službe Grada Sarajeva su poduzele niz aktivnosti te ostvarili brojne kontakte. Između ostalih, kontaktirani su i administratori jednog broja internet stranica koje u sklopu imena koriste ime Sarajevo, s ciljem njihovog informiranja s pravnom regulativom, propisima i procedurama, a ne bilo kakvog gašenja internet stranica ili profila na društvenim mrežama. Ovim putem zahvaljujemo brojnim kompanijama, pravnim i fizičkim licima koji su pokazali razumijevanje i spremnost na suradnju u ovom procesu. Zaštita interesa Grada Sarajeva i građana će nam uvijek biti na prvom mjestu’, rekao je Skaka za Klix.ba.

Izdvajamo