POSTROŽENA PROCEDURA

Grčki parlament usvojio sporni zakon o tražiteljima azila

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 01.11.2019. u 23:30

, Image: 285107375, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Ilustracija / Profimedia, Alamy

Grčki parlament usvojio je u noći na petak prijedlog spornog zakona koji postrožuje proceduru dodjeljivanja azila, unatoč kritikama Vijeća Europe i brojnih nevladinih udruga, među kojima i Amnesty Internationala.

 

Tekst je izglasala vladajuća većina desne Nova Demokracije, a lijevo orijentirane oporbene stranke su upozorile na otežavajuće odredbe za dodjelu azila u Grčkoj.

 

Suočena s rastućim brojem migranata i izbjeglica posljednjih mjeseci, vlada Kirijakosa Micotakisa, na vlasti od srpnja, najavila je da će postrožiti proceduru dodjele azila.

 

Premijer je u parlamentu u četvrtak navečer istaknuo razliku između izbjeglica i migranata. "Ovaj zakon šalje jasnu poruku onima koji znaju da ne mogu dobiti azil, a ipak krenu u našu zemlju, da će biti vraćeni i izgubiti novac uložen u putovanje", naglasio je.

 

Tim zakonom se također smanjuje mogućnost žalbi nakon odbijanja azila, produžuje se moguće prisilno zadržavanje tražitelja azila, ograničava koncept "ranjivosti" koji olakšava dobivanje azila. Zakonom se i proširuje popis trećih sigurnih zemalja u koje je moguće vratiti migrante, upozorile su brojne udruge za zaštitu ljudskih prava.

 

Grčka je je 2019. ponovo postala glavni ulaz za tražitelja azila u Europi, što je iznenadilo vlasti.

 

Grčka vlada se zalaže za jačanja kontrola na granicama, kao bi se jamčila sigurnost zemlje, i optužuje prethodnu vladu Aleksisa Ciprasa za nepostojanost u tom pitanju.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo