SIRIJA

'GRUBO KRŠENJE HUMANITARNOG PRAVA' Ruska vojska optužila Washington za ratne zločine

 
 Ari Jalal / REUTERS

Ruska vojska koja intervenira u Siriji kao podrška vladinim snagama, objavila je u petak da SAD sprječava sirijske izbjeglice da prime humanitarnu pomoć, uspoređujući to s "ratnim zločinima".

Po "Ruskom centru za pomirenje zaraćenih strana", humanitarna situacija je jako teška u području At-Tanfa, na jordansko-sirijskoj granici, gdje su razmještene postrojbe međunarodne koalicije predvođene Washingtonom.

"Najhitnija je humanitarna situacija u području At-Tanfa a krivac je SAD koji je ondje ilegalno rasporedio vojnu bazu i zabranio joj pristup na manje od 55 kilometara, oduzimajući desecima tisuća izbjeglica mogućnost da prime humanitarnu pomoć", piše u priopćenju.

"Djelovanje američke vojske i tzv. međunarodne koalicije grubo je kršenje humanitarnog prava i moglo bi se nazvati ratnim zločinom", nastavlja se u priopćenju odaslanom ruskim novinskim agencijama.

Sirija proglasila pobjedu nad IS-om u Deir al-Zoru

Sirijska vlada proglasila je pobjedu nad Islamskom državom (IS) u istočnom gradu Deir al-Zoru u petak, zadavši veliki udarac džihadistima koji ostaju bez svojih posljednjih uporišta u Siriji.

Deir al-Zor na zapadnoj obali rijeke Eufrat najveći je i najvažniji grad u istočnoj Siriji i središte je proizvodnje nafte u zemlji.

"Oružane snage u suradnji sa savezničkim snagama u potpunosti su oslobodile grad Deir al-Zor od terorističke organizacije", rekao je vojni izvor misleći na IS.

Vojska uz potporu ruskih bombardera te iranskih i šijitskih milicija napreduje prema posljednjem značajnom gradu koji je pod kontrolom IS-a. Riječ je o Albu Kamalu koji se također nalazi na zapadnoj obali Eufrata.

Ofenziva kurskih i arapskih milicija uz potporu američke koalicije vrši pritisak na IS na istočnoj obali.

Iračke snage su priopćile u petak da su počele svoju završnu ofenzivu protiv IS-a na iračkoj strani džihadističkog teritorija, koji se nalazi kod granice između dviju zemalja, ušavši u grad al-Kaim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:55