METAK PUTOVAO DESET SEKUNDI

HICEM S REKORDNE UDALJENOSTI LIKVIDIRAO DŽIHADISTA Kanadski snajperist ubio borca ISIS-a pogotkom s udaljenosti od 3540 metara!

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 23.06.2017. u 09:03

Desmond Boylan / REUTERS

Ilustracija

Snajperist kanadskih specijalnih postrojbi je pogodio i ubio borca Islamske države s udaljenosti od 3540 metara, piše BBC. Ultra-precizni hitac dogodio se prošlog mjeseca u Iraku, a do svoje je žrtve putovao gotovo 10 sekundi, kažu vojni izvori za list Globe and Mail iz Toronta.

Prema pisanju Kanađana, vojnik koji je ubio džihadista član je kanadske specijalne jedinice Joint Task Force 2, a smrtonosni metak je ispalio s jedne visoke zgrade. Kanadska vojska je potvrdila vijest, a pogodak je navodno snimljen i kamerom.

Nikad u povijesti nije zabilježeno da je snajperist pogubio nekog s tako velike udaljenosti, navodi BBC. Precizni specijalac radio je u tandemu s promatračem koji je locirao metu, a pucao je iz puške McMillan TAC-50.

 - Hitac u pitanju je zapravo prekinuo napad Daeša (derogativni naziv za IS) na iračke sigurnosne snage. Umjesto da bacanjem bombe potencijalno ubijemo i neke civile, ovako smo vrlo preciznom upotrebom sile osujetili neprijatelja. Loši dečki nisu imali pojma što se događa - rekao je vojni izvor za Globe and Mail.

Vojni stručnjaci vjeruju da je najduži hitac u povijesti, a da bi pogodio metu snajperist je morao uzeti u obzir utjecaj vjetra, balistiku te čak i zakrivljenost Zemljine površine.

Prijašnji rekordni hitac držao je britanski snajperist Craig Harrison koji je 2009. godine ubio talibanskog borca s 2475 metara udaljenosti, koristeći pušku dalekog dometa L115A3.

Podsjetimo, kanadski premijer Justin Trudeau još je prošle godine povukao zračne snage iz napada na Islamsku državu, ali je zato ovlasti vojsku da pojača angažman specijalnih postrojbi na terenu.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo