BERLIN RAZMATRA ZAHTJEV

'HITNO NAM TREBA 300 MILIJUNA EURA U KEŠU' Iran u panici zbog bijega stranih kompanija želi avionima iz Njemačke prebaciti novac u Teheran

 
 REUTERS

Njemačke vlasti razmatraju zahtjev Irana da povuče 300 milijuna eura s bankovnih računa u Njemačkoj i vrati ih avionom u zemlju, objavio je u ponedjeljak dnevnik Bild, pozivajući se na neimenovane državne dužnosnike.

Teheran želi povući novac s računa u Europsko-iranskoj trgovinskoj banci (Eihbank) jer strahuje da bi nakon uvođenja američkih sankcija mogao ostati bez gotovine, prenosi Bild.

Washington je najavio nove sankcije Iranu i naložio svim zemljama da najkasnije u studenom prestanu kupovati iransku naftu. Stranim su kompanijama kazali da prestanu poslovati u Iranu jer će se naći na američkim crnim listama.

Francuski brodar CMA CGM, jedan od najvećih u svijetu, objavio je u subotu da se povlači kako se ne bi našao na udaru američkih sankcija nakon što je američki predsjednik Donald Trump u svibnju napustio međunarodni sporazum o iranskom nuklearnom programu iz 2015.

Iran je njemačkom regulatoru za financijski sektor BaFin kazao da mu je novac s računa u Eihbanku potreban kako bi ga "proslijedili iranskim državljanima koji trebaju novac zbog putovanja u inozemstvo, budući da nemaju pristup priznatim kreditnim karticama", prenosi Bild.

BaFin trenutno analizira zahtjev o kojem su obaviješteni viši dužnosnici u uredu kancelarke Angele Merkel, te u ministarstvu vanjskih poslova i u ministarstvu financija, navodi list.

U regulatoru, ministarstvu vanjskih poslova i ministarstvu financija nisu bili odmah dostupni za komentar te informacije. U središnjoj banci nisu je željeli komentirati kao zahtjev za komentarom odbili su i u Eihbanku, pozivajući se na zakone o bankovnoj tajni.

Američke i izraelske obavještajne agencije strahuju da bi se novac mogao upotrijebiti za financiranje oružanih skupina na Bliskom istoku ali su dužnosnici njemačke vlade izjavili da ne raspolažu naznakama o takvim planovima, piše Bild.

Ministri vanjskih poslova pet preostalih zemalja potpisnica nuklearnog sporazuma - Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Kine i Rusije - ponudili su u petak Iranu paket gospodarskih mjera ali je Teheran odgovorio da nije dovoljno poticajan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:44