ZNAK PAŽNJE

HOĆE LI SE NA NAJVEĆEM VJENČANJU GODINE TOČITI HRVATSKO VINO? Velika vijest je snažno odjeknula, ali istina je ipak malo drugačija

 

Vijest da će se na najiščekivanijem kraljevskom događaju godine, vjenčanju princa Harryja i Meghan Markle, posluživati i jedan hrvatski proizvod - Traminac Iločkih podruma, odjeknula je javnošću i razveselila Hrvate, no, kako doznajemo, istina je malo drugačija.

Iločki podrumi šalju svoj Traminac princu Harryju i njegovoj odabranici, američkoj glumici Meghan Markle, kao svadbeni poklon, pa u našem aromatskom vinu neće uživati svih 600-tinjak uzvanika, nego samo mladenci.

Predikatno vino

- Svadbeni dar princu Harryju i Meghan Markle bit će naše vino Iločki podrumi - Traminac, izborna berba bobica iz 2015. Riječ je o vinu iz naše ekskluzivne limitirane linije predikatnih vrhunskih vina s položaja Principovac. Vino je to koje je osobno odabrala naša glavna enologinja gđa. Vera Zima, s obzirom na to da je riječ o istoj kategoriji predikatnog vina od sorte traminac, a koje je s berbom 2011. na Decanteru 2016. u Londonu osvojilo Decanter Platinum medalju u konkurenciji od više od 17.000 uzoraka vina iz cijelog svijeta - potvrdili su nam iz Iločkih podruma.

Budućem bračnom paru šalju dar jer, kako kažu, tvrtka njeguje poseban odnos s britanskim kraljevskim dvorom zahvaljujući odabiru izaslanika kraljevskog dvora koji su u ove krajeve došli u potrazi za vinom koje će se služiti na proslavi krunidbe kraljice Elizabete II. Tako se hrvatsko vino još 1953. pilo u Ujedinjenom Kraljevstvu, a radilo se također o Tramincu.

- Neki od izvora spekulirali su o tome da je naše vino odabrano upravo zbog berbe 1947., koja je ujedno godina vjenčanja Elizabete i Philipa - rekli su nam iz Iločkih podruma koji su i 2011., u povodu vjenčanja princa Williama i Kate Middleton, kraljevskoj obitelji poslali na dar Traminac Iločkih podruma ledene berbe 2007.

Već su ga pili

Prilikom, pak, službenog posjeta princa Charlesa i vojvotkinje od Cornwella Camille Hrvatskoj u ožujku 2016. predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović darovala im je upravo vino Traminac vrhunski iz 1947., koje je bilo službeno na proslavi krunidbe kraljice Elizabete II., a danas se čuva u arhivi Starog podruma Iločkih podruma, koji su jedini hrvatski podrum čija se vina nalaze na službenoj vinskoj karti kraljevske obitelji Velike Britanije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:02