REMEK DJELO

HOĆE LI TRUMPOVI PRIHVATITI BIZARNU PONUDU? Donald i Melania od poznatog muzeja tražili da im posudi Van Goghovu sliku za Bijelu kuću. Odbili su ih

 
 Reuters/Screenshot

Kada je Ured predsjednika Trumpa poslao u rujnu mail Guggenheim muzeju u New Yorku i zamolio da za Melanijine i Donaldove privatne odaje u Bijeloj kući posude Van Goghovo remek djelo iz 1888. 'Paysage enneigé' (Pejzaž sa snijegom), kustosica poznate institucije bila je odlučna. Muzej im ne može posuditi sliku, no može im dati drugu ponudu: potpuno funkcionalnu wc školjku od 18-karatnog zlata.

Glasnogovornik Guggenheim potvrdio je za Washington Post da su primilil mail od Donne Hayashi Smith iz Bijele kuće u kojem moli da im posude sliku. U mailu, objavljenom na portalu Washington Posta, kustosica Nancy Spector ljubazno odgovara 'ne', no u zamjenu nudi wc-školjku s nazivom 'Amerika'.

Spector im je napisala da je wc školjka dostupna ukoliko predsjednik i Prva dama imaju interesa da ju instaliraju u Bijeloj kući.

Wc je kreirao talijanski umjetnik Maurizio Cattelan (57), a ovaj eksponat bio je dio izložbe koja je u muzeju Guggenheim trajala godinu dana, taman do rujna kada im je stigao mail iz Bijele kuće.

Tijekom izložbe koja je postavljena kao standardna kupaonica na petom katu muzeja, posjetitelji su se pozivali da 'koriste umjetnost'.

Cattelan koji je poznat po svojim satiričkim i provokativnim kreacijama, odbio je interpretirati svoje djelo kazavši kako će taj dio ostaviti publici.

Međutim, sugerirao je kako je to njegovo mišljenje o bogatstvu: - Što god da pojeli, ručak od 200 dolara ili hod dog od 2 dolara, rezultat je isti - sve završi u wc-u.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:02