PAKT RAZDORA

Hrvati u BiH sa Srbima iz RS-a dovode u pitanje ulazak zemlje u NATO?

 
Milorad Dodik
 Robert Fajt / CROPIX

Kad je u TV emisiji “Na nišanu Lazanskog” Srđan Perišić, savjetnik Milorada Dodika, izjavio da Republika Srpska ne želi suradnju koju nudi MAP, akcijski plan za članstvo BiH u NATO-u, bilo je to posve očekivano, ali je razne reakcije izazvala njegova tvrdnja da i Hrvati, ako ne direktno, onda zaobilazno podržavaju Srbe da se ne nastavi proces ulaska te države u vojni savez.

Perišić tako tvrdi da su Hrvati “uvidjeli da im suradnja s bošnjačkom elitom donosi štetu, pa polako mijenjaju stranu”. Prema njemu, hrvatska strana nije podržala RS, ali nije ni javno osuđeno stajalište RS-a da se aktivira MAP.

- U svim dosadašnjim izjavama vodstvo Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH podržalo je akcijski plan za članstvo u NATO-u i ne vjerujem da je to stajalište promijenjeno - smatra dr. Miro Kovač, predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku. Kaže da su mu jasno mišljenje o perspektivama i hrvatskoj podršci ulasku BiH u NATO iskazali i visoki politički predstavnici iz hrvatskog korpusa.

Međutim, mnogi tvrde da je približavanje i suradnja HDZ-a BiH i Dodikove stranke SNSD donijela mnoge promjene na političkoj karti te države. Upravo ta činjenica može dramatično promijeniti i ponašanje hrvatskih zastupnika u parlamentu kad bude glasanje o nastavku procesa ulaska BiH u NATO. S druge strane, upravo ta intenzivna suradnja Hrvata i Srba u BiH tumači se i kao pritisak hrvatske strane na Bošnjake da budu kooperativniji u vezi s izmjenom izbornog zakona.

Tako, ako Bošnjaci ubrzo ne pokažu volju da se zaista promijeni izborni zakon, nije nemoguće da hrvatska strana barem u ovoj fazi ostane po strani kad na dnevni red parlamenta dođe budućnost MAP-a, a sam Perišić, bliski Dodikov suradnik, kaže da se “računa na podršku hrvatskih zastupnika oko odbijanja NATO-a”. “Dođe li do preglasavanja srpskog naroda u BiH, uz amen NATO-a, oko toga da BiH postane članica saveza, imali bismo situaciju sličnu onoj koja je tu bivšu jugoslavensku republiku uvela u građanski rat.”

Očito, daljnji razvoj događaja u vezi te delikatne odluke ovisit će i o tome kako će se razvijati suradnja Hrvata i Bošnjaka i hoće li hrvatske stranke, prije svega HDZ, uspjeti prisiliti Bošnjake da se slože oko promjena izbornog zakona. Ako se hrvatski i bošnjački interesi još više udalje, nije nemoguće da suradnja hrvatskih stranaka i Dodikova SNSD-a bude još bliža, pa dovede u pitanje i brzu aktivaciju MAP-a.

Sve su opcije na stolu, a susjednoj Hrvatskoj svakako je u interesu da BiH intenzivno nastavi približavanje EU, ali i NATO-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:25