VELIKA ANALIZA

HRVATSKA SE VRLO DOBRO NOSI S KORONA KRIZOM Na ljestvici najsigurnijih zemalja u svijetu tijekom pandemije smo iznad Slovenije, Švedske, Francuske...

 
 Srdjan Vrancic / CROPIX

Hrvatska je zauzela 35. mjesto na ljestvici najsigurnijih zemalja tijekom koronavirusne krize u svijetu, prema istraživanju tvrtke Deep Knowledge Group (DKG) iz Hong Konga s uredom u Londonu. Istraživanje koje je obuhvatilo 60 zemalja svijeta proučavalo je čiji politički okvir pruža najviše stabilnosti protiv koronavirusa.

Izrael s nalazi na prvom mjestu, a nakon njega slijede Njemačka, Južna Koreja i Australija. Kina je na petom mjestu. Hrvatska je na razini svijeta zauzela solidno mjesto, a ispred nje se nalazi Irska dok ju slijedi Turska.

Na rang ljestvici europskih zemalja Hrvatska se pak nalazi na 19. mjestu te se nalazi ispred Slovenije (22), Švedske (24) ili Francuske (26), Bugarske (27) i Rumunjske (28).

DKG razvila je napredne analitičke okvire za analizu gospodarskih, društvenih i geopolitičkih stabilnosti kako bi došla do rezultata. Istraživanje je provedeno na 60 zemalja, a ova rang lista stvorena je kako bi pomogla ljudima i vladama koje donose odluke da povećaju korisne rezultate za društvo.

Analiza je pokazala da su se neke zemlje vrlo rano pokazale učinkovitima u borbi protiv Covida-19. Te su se zemlje usredotočile na ranu prevenciju uvođenjem mjera izolacije i korištenjem učinkovitih metoda liječenja hospitaliziranih pacijenata. Na primjer, Kina i Njemačka rano aktiviraju hitne napore za suzbijanje virusa i povećanje bolničkih kapaciteta. Koristili su tehnologije uključujući umjetnu inteligenciju, robotiku i analizu velikih podataka, u kombinaciji s tehnikama liječenja i zdravstvene zaštite.

Zemlje su ocijenjene pomoću 24 specifična parametra u četiri različite kategorije među kojima su učinkovitost karantene, učinkovitost vladinog upravljanje, nadgledanje i otkrivanje te spremnost za hitno liječenje. Rangiranje sigurnosti i rizika uzima u obzir zaštitu od infekcije COVID-om, smrtnost i negativne ishodi pacijenata, mjerenja nadzora, otkrivanju i upravljanju infekcijama, te sigurnost i stabilnost u najširem smislu, uključujući zaštitu od negativnih ekstremnih uvjeta.

Zanimljivo je da su neke od najbogatijih zemalja i među najmanje sigurnima u svijetu. Najriskantnije su tako: Italija, Sjedinjene Američke Države, Ujedinjena Kraljevina i Španjolska. Države su to koje su i glavna žarišta te imaju najveći broj oboljelih i smrtnih slučajeva od koronavirusa.

Također istraživanje je prema kompleksnom izračunu svakoj zemlji dodijelilo određen broj bodova na ljestvici sigurnih zemalja. Hrvatska tako ima 560,53 bodova. Iza Hrvatske su Slovačka , Letonija, Slovenija, Portugal, Bugarska, Rumunjska, ali i velike sile poput Španjolske, Italije, Francuske i Ujedinjene Kraljevine. Izrael koji predvodi ima 632 boda, Njemačka 631 bod.

Za njemački tjednik Spiegel, osnivač DKG-a Dimitrij Kaminski objasnio je zašto ta zemlja ima najbolji rejting sigurnosti i stabilnosti te je jedna od vodećih nacija na svijetu u pogledu kriznog menadžmenta.

- S obzirom na visok broj inicijalno zaraženih pacijenata, Njemačka je bila vrlo učinkovita i uspješno je zaustavila daljnja širenja i kao rezultat imat će prilične gospodarske prednosti nakon kraja pandemije – rekao je Kaminski.

Nedavno rangiranje zdravstvene sigurnosti zemalja od Covida-19 DKG-a privuklo je značajan interes javnosti. Poredak su priznali izraelski premijer, Ministarstvo vanjskih poslova Izraela i osobno izraelski premijer, Benjamin Netanyahu koji redovito objavljuje na svom Facebook profilu pozitivna kretanja ljestvice DKG-a koje su mu išle u prilog.

Zato su neki izraelski mediji posumnjali u vjerodostojnost DKG-a. Times of Israel navodi da je za grupu ''malo tko čuo'', a Kaminskog opisuje kao biznismena iz Moskve koji se više bavio kriptovalutama nego političkim rangiranjima.

Uspješan izraelski odgovor nalazi se u efikasnom praćenju zaraženih od samog početka epidemije. Zemlja koja broji preko 12,000 zaraženih i 117 umrlih je još od sredine ožujka počela pratiti mobitele građana putem posebne aplikacije koja je efikasno izolirala ljude koji su bili u kontaktu s oboljelima. Vlada Benjamina Netanyahua je naišla na kritike zbog kršenja privatnost, ali budući da se zemlja već nalazi u neprijateljskom okruženju od ranije je imala razvijene brojne policijske metode za povećanje sigurnosti građana koje je sada implementirala i u borbi protiv virusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:56