IVAN SABOLIĆ

HRVATSKI VELEPOSLANIK U BiH: Hrvatsko predsjedanje Vijećem EU prilika je za Bosnu i Hercegovinu, zalagat ćemo se da dobijete status kandidata

Sarajevo
 Zvonimir Barišin / CROPIX

Hrvatski veleposlanik u Bosni i Hercegovini Ivan Sabolić potvrdio je da će ta zemlja imati punu potporu Hrvatske na putu ka europskim integracijama tijekom njezina predsjedanja Vijećem Europske unije.

- Članstvo u Europskoj uniji je strateški cilj i Bosne i Hercegovine te želja značajnog dijela njezinih građana. Hrvatska je spremna pomoći BiH na tom putu svojim svježim iskustvom pregovaračkog procesa, ali i svojim položajem članice Europske unije. Zalagat ćemo se za mogući napredak Bosne i Hercegovine prema statusu kandidata - kazao je Sabolić u govoru u subotu navečer u Sarajevu gdje je u povodu predsjedavanja Hrvatske Vijećem EU hrvatsko veleposlanstvo u BiH priredilo svečani koncert komornog ansambla "Arbor Vitae Trio" kojeg čine sopranistica Helena Mamić, pijanistica Jelena Kovačević i violinistica Lorena Milina.

U nazočnosti brojnih uzvanika veleposlanik Sabolić je istaknuo da Hrvatska sada ima priliku, u partnerstvu s državama članicama i svim institucijama, dati Europi svoj posebni doprinos, a kao jedan od prioriteta naveo je jačanje europske perspektive jugoistoka kontinenta.

- Zalagat ćemo se za nastavak dosljedne, djelotvorne i vjerodostojne politike proširenja, temeljene na potvrđenoj europskoj perspektivi kandidata i potencijalnih kandidata uz puno ispunjavanje utvrđenih kriterija. Kao najmlađa država članica, svjesni smo transformacijske snage pristupnog procesa. Europska ideja zajedništva potiče promjene, potiskuje sindrome i mitove prošlosti, uvodi nova pravila i nove vrijednosti - kazao je hrvatski veleposlanik.

Dodao je kako je jasno da europsko ujedinjenje ne može biti završeno dok članicama Unije postupno ne postanu i sve države jugoistočne Europe. Stoga se, kaka je kazao, proširenje treba potvrditi kao sastavnica same ideje ujedinjene Europe.

- Možemo govoriti o dinamici, ali ne smijemo dovoditi u pitanje cilj. Riječ je o procesu u kojemu nitko ne smije posustati. Potrebno je poticati i ohrabrivati stalni i ustrajni dijalog. To su vrata koja želimo držati otvorenima - poručio je hrvatski velepooslanik u BiH uglednicima iz te zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:50