VW POLOM NA VUKSANOVIĆA

HRVATSKI ZASTUPNIK U CRNOGORSKOJ SKUPŠTINI NAKON ŠTO SU GA UMALO POKOSILI AUTOM 'Ne želim spekulirati o razlozima, ali tražim da se utvrde činjenice'

 
Adrijan Vuksanović
 Skupština Crne Gore

- Neću spekulirati o razlozima napada na mene, niti podgrijavati aktualnu vruću političku situaciju u Crnoj Gori. Želim samo da policija otkrije činjenice. I da nisam aktivan u politici, moja je obveza bila prijaviti događaj.

Priča to zastupnik Hrvatske građanske inicijative u Skupštini Crne Gore Adrijan Vuksanović na kojeg je u petak 12. siječnja, malo prije ponoći, dok je šetao uz obalu naselja Donja Lastva kraj Tivta u Boki kotorskoj, naglo krenuo metalik sivi VW Polo tivatskih registracija. Nakon što je udar izbjegao bacivši se u stranu, iz vozila je potom čuo da netko glasno viče na njega. Zapamtio je registarske oznake te sve prijavio policiji.

- Ne želim podgrijavati aktualnu ionako vruću političku situaciju u Crnoj Gori u kojoj oporba bojkotira rad Skupštine – napominje Vuksanović, koji je, nakon što je ponovno izabran za člana Savjeta Vlade RH za odnose s Hrvatima u dijaspori, u studenom prošle godine prozivan kao hrvatski agent.

- Ako su ovakvi događaji i slučajnost, treba ih prijaviti. Bitan je kontekst našeg političkog djelovanja pa i kamenovanja prostorija HGI u Tivtu, kad su nam koncem listopada polomili stakla na stranačkim prostorijama. Dobio sam uvjeravanja da će nadležni sve provesti do kraja i krivce privesti pravdi. Ipak, priznajem: položaj hrvatske nacionalne manjine sada je puno bolji nego 1990-ih, čak je najbolji u zadnja dva desetljeća. Incidentima se žele narušiti dobre relacije između državljana Crne Gore. Mislim da je položaj Hrvata dobar, iako uvijek ima prostora za poboljšanje kako bi nacionalne manjine ostvarile zakonom omogućena prava - kazao je zastupnik Vuksanović, inače inženjer elektrotehnike koji radi kao profesor u Podgorici, a povremeno se bavi pjesništvom i novinarstvom za radiopostaju za hrvatsku manjinu Radio Dux.

Vuksanović odbacuje mogućnost da je incident prošlog petka možda bio povezan s njegovim angažmanom za obnovu i očuvanje tradicije Bokeljske mornarice.

Policija je, podsjetimo, za samo 15 minuta pronašla sumnjivo vozilo te s vozačem Stevicom Radonjićem i suvozačem Vladimirom Stanišićem obavila obavijesni razgovor. Obojica su porekla napad i navela da Vuksanovića uopće nisu ni vidjeli. No, potvrdili su da su prozori VW Pola bili otvoreni jer su straga bila dva lovačka psa. Tvrdili su da Vuksanoviću nisu dobacivali, ali da se iz unutrašnjosti auta čula glasna crnogorska narodna glazba.

Vozač VW Pola je crnogorskim medijima izjavio da je i sam bio meta neopreznih vozača te nije alarmirao policiju.

- Neka javnost procijeni žele li Vuksanović i njegova stranka lažnom tvrdnjom medijsku pozornost. Ali, narušavaju moj ugled i sve je samo potvrda da sam kao Crnogorac ugrožen u svom rodnom gradu i svojoj državi! - negodovao je Radonjić.

Nakon saslušanja, tužitelj u Kotoru je zaključio da nema elemenata počinjenog kaznenog djela te im nije odredio istražni zatvor niti pokrenuo istragu koju po službenoj dužnosti vodi u slučaju da se utvrdi sumnja u kazneno djelo. Vuksanović u konačnici treba odlučiti hoće li se s putnicima u VW Polu naći na sudu i podnijeti privatnu tužbu.

Vučinović najstrože osudila incident

Predsjednica Hrvatske građanske inicijative i ministrica bez portfelja u aktualnoj Vladi Crne Gore Marija Vučinović je incident najoštrije osudila te nadležne pozvala na promptnu provjeru je li motiviran političkim djelovanjem HGI. A predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković za naš list dodaje:

- To je svakako neugodan i uznemirujući događaj za predstavnika Hrvata u Skupštini Crne Gore, osobito u kontekstu iskustava davne i ne tako davne prošlosti. Dobro je da je policija otkrila tko su počinitelji, ali ni malo nisam oduševljen neprihvatljivim stavom Tužiteljstva kako "nije bilo posljedica". Da jest, za hrvatske bi medije sada netko drugi davao izjavu, a ne Vuksanović. To nije ni neslana šala jer on je zastupnik jednog naroda u parlamentu države i s više pažnje se treba odlučiti ima li u svemu elementa kaznenog djela. Jer, to te poruke mržnje, nepoštivanje zakona i bojkot oporbe... sve to utječe na društvenu klimu u sredini u kojoj živimo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:22