KAŽU DA IM JE TEŠKO

'HTJELI SMO UMARŠIRATI U CARACAS, A UMJESTO TOGA ČAMIMO U HOTELU' Prebjezi iz venezuelanske vojske htjeli rušiti Madura, ali realnost je brzo udarila

 
Dezerteri iz venezuelanske vojske
 Juan Pablo Bayona / REUTERS

Juan Guaidó, lider oporbe i samoproglašeni privremeni predsjednik Venezuele, u utorak je pozvao svoje pristalice da konačno sruše vlast Nicolasa Madura, tvrdeći pritom da ima potporu vojske.

Guaidó je to izrekao u prisutnosti nekoliko desetaka muškaraca u vojnim odorama, ali s vremenom se pokazalo da oni nipošto ne predstavljaju stav kompletnih Oružanih snage Venezuele.

Potporu Guaidóu pružilo je i nekoliko desetaka muškaraca koji su od početka ove godine dezertirali iz venezuelanske vojske i pobjegli u Kolumbiju, piše Guardian. Oni su se u utorak ujutro okupili pokraj mosta Simon Bolivar u kolumbijskom mjestu Cucuta, na samoj granici s Venezuelom.

Bili su nenaoružani i nisu nosili uniforme zbog "respekta prema Kolumbiji" u kojoj su našli utočište, rekao jedan bivši gardist, koji je zamolio novinare da ne ističu njegovo ime zbog osjetljivosti situacije.

- Iščekujemo naredbe našeg predsjednika Guaidóa - kratko je rekao.

Venezuelan military deserters of the national guard are seen at the Simon Bolivar International border bridge between Colombia and Venezuela, on the outskirts of Cucuta, Colombia April 30, 2019. REUTERS/Juan Pablo Bayona. NO RESALES. NO ARCHIVES.
Juan Pablo Bayona / REUTERS
Dezerteri iz venezuelanske vojske

No, grupa na granici nije bila pretjerano organizirana pa tako nisu svi ni bili sigurni gdje se točno trebaju okupiti i što im je zapravo činiti. Bez ijedne osobe koja bi im dala kakve-takve upute, raspršili su se nakon nekoliko sati uzaludnog čekanja.

Prema procjenama kolumbijskih vlasti, u njihovoj je državi utočište našlo oko 1000 pripadnika sigurnosnih snaga iz Venezuele koji su odlučili dezertirati. Mnogi od njih sanjali su da će se u Venezuelu vratiti kako dio velike vojske koja će srušiti Madura s vlasti, ali vrlo brzo su shvatili da se stvari ne razvijaju u tom smjeru.

- Neko vrijeme osjećali smo se napušteno. Odsjedali smo u hotelima, ali nitko nije plaćao naše račune - rekao je bivši narednik Nacionale garde u Venezueli Frank Rengifo, usput optužujući Guaidóove poslanike da su u jednom periodu "zaboravili na njih".

- Srećom, to je bilo prije mjesec dana, sada nam je malo bolje. Došli su nam neki članovi obitelji i imamo hrane - rekao je.

No, drugi su se žalili da oporbeni lideri ne čine dovoljno da se sruši režim u Caracasu te su neki od njih čak planirali prosvjedovati u Bogoti, glavnom gradu Kolumbije, kako bi tražili bolje uvjete za sebe. Na kraju su ipak odustali od te namjere zbog straha da bi mogli izgubiti zaštićeni status ili da bi im mogao biti odbijen zahtjev za azil.

Venezuelan military deserters of the National Guard are seen at the Simon Bolivar International border bridge between Colombia and Venezuela, on the outskirts of Cucuta, Colombia April 30, 2019. REUTERS/Juan Pablo Bayona. NO RESALES. NO ARCHIVES.
Juan Pablo Bayona / REUTERS
Dezerteri iz venezuelanske vojske

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:01