PUTINOV SAVJETNIK PORUČIO

'I Zapad će dobiti svog moćnog cara'

Vladislav Surkov i Vladimir Putin
 REUTERS

Vladislav Surkov, savjetnik Vladimira Putina, objavio je na portalu prorežimske televizije Russia Today autorski “manihejski” tekst o problemima zapadnog društva.

I ruski mediji taj tekst nazivaju “nerazumljivim i neprohodnim”, a svodi se na skori krah zapadne demokracije jer je na djelu “kriza licemjerja” koja će na svom kraju poroditi “jakog zapadnog cara”, što je u konačnici “dobro za napredak Zapada”. Kao povod za raščlambu propasti i degeneracije Zapada Surkovu su poslužili stihovi pjesme “Wash It All Away” američkoga hard rock sastava 5FDP koji ovih dana gostuje u Moskvi. “Sav taj kaos i sva ta laž. Ne podnosim ih (...) Odričem se društva, obitelji, od demokracije, medija i morala.

Ma, boli me što vi mislite o tome. Gotovo je s vašim licemjerjem.” Surkov smatra da ta pjesma na najbolji način oslikava stanje dekadencije, pa i propasti današnjeg Zapada koji toliko pazi kako pojedinac ne bi uzurpirao vlast da time zapravo potkopava vlastite temelje. Izborom Donalda Trumpa za predsjednika te seksualnim aferama Harveyja Weinsteina i Kevina Spaceyja u Hollywoodu Zapad je ušao u fazu “samoporicanja i samoraskrinkavanja”, što vodi prema “potrebnom pročišćenju”.

Surkov navodi da se današnje zapadno društvo nalazi u jeku “interesantne i opasne ere razočaranja u demokratske norme koje su ljudima dozlogrdile i zapravo ih sve više mrze”. “Nakon Grakha i Sulpicija, meteža i građanskog rata, došli su Sula, Cezar i na kraju Oktavijan, koji su upokojili republiku”, piše Surkov. Neki ruski mediji objašnjavaju kako Surkov poručuje “da je car spasio Rim od propasti” te se sve svodi na objašnjenje - “car je dobro!”

Ruski portal 66.ru “dešifrirao je” proglas: Zapad je potonuo u licemjerju i laži, a nekim “zapadnim nacijama” dozlogrdilo je živjeti u takvim uvjetima. Protest protiv tog licemjerja oslobađa puno socijalne energije koja se reflektira kroz virtualne igrice, nasilne i horor filmove, a “sustav može eruptirati do temperature revolucije ili rata”. SAD je paradigma Zapada i tog načina života i tradicije, ali i zemlja koja svojom snagom i mišićima natura trendove, a završni čin tog trenda je samozavaravanje. Lagati jedan drugome, a pogotovo sami sebi. Tako piše čovjek kojega Putin sluša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:29