RASTE IM POPULARNOST

'IMAMO SE PRAVO PONOSITI USPJESIMA' Njemačka stranka AfD izazvala skandal veličanjem nacističke vojske

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 15.09.2017. u 19:19

, Image: 333851068, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

 

BERLIN - Čelnik njemačke nacionalističke stranke AfD Alexander Gauland izazvao je u petak skandal pošto je objavljen videoisječak u kojem on veliča uspjehe nacističke vojske tijekom Drugog svjetskog rata.

"Ako Francuzi imaju pravo ponositi se svojim carem (Napoleonom), a Britanci (admiralom Horatiom) Nelsonom i (premijerom Winstonom) Churchillom, onda i mi imamo pravo ponositi se uspjesima njemačkih vojnika u Drugom svjetskom ratu", rekao je Gauland na izbornom skupu AfD-a 2. rujna, a snimka je objavljena u četvrtak navečer.

Alexander Gauland je potpredsjednik Alternative za Njemačku (AfD) i kandidat za parlamentarne izbore 24. rujna. Snimka je izazvala burne reakcije u Njemačkoj, u kojoj su sve vlade od kraja rata do danas vodile politiku kajanja za zločine Trećeg Reicha. Stranački čelnici osudili su Gaulandov postupak.

campaign rally afd state election saxony-anhalt 2016, Image: 329992720, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Panthermedia
Profimedia, Panthermedia

Alexander Gauland, čelnik njemačke nacionalističke stranke AfD

 

On je "ultradesničarski militarist", rekao je Thomas Oppermann iz SPD-a (socijaldemokrati), a Volker Beck iz Zelenih podsjetio je da se njemačka vojska "borila za ubojstva u Auschwitzu". "Jedini na koje se možemo ponositi su rijetki vojnici koji su pružili otpor i dezertirali", rekao je Beck.

AfD-u već dva tjedna raste popularnost za izbore iduće nedjelje po anketama koje stranci predviđaju 10 do 12 posto glasova, što je oporavak u odnosu na početak godine kada je gubila podršku.

Svoje biračko tijelo AfD motivira protuimigrantskim, protuislamskim programima, protivljenjem euru i politici kancelarke Angela Merkel. AfD redovito poziva Njemačku da se prestane ispričavati za nacističke zločine te smatra da se treba usredotočiti na pozitivne aspekte svoje povijesti.

ELIPSO

Izdvajamo