SPORAZUM O NUKLEARNOM PROGRAMU

Iranski predsjednik dolazi u srpnju u Beč

Hassan Rouhani
 Eduardo Munoz / REUTERS

Iranski predsjednik Hassan Rouhani će službeno posjetiti Beč 4. srpnja dok Teheran traži jamstva od europskih sila, Kine i Rusije da zadrži na snazi sporazum o svom nuklearnom programu.

Iranski predsjednik će se sastati s austrijskim kolegom Alexanderom Van der Bellenom i šefom vlade Sebastianom Kurzom, navelo je austrijsko predsjedništvo u ponedjeljak.

Prije Austrije će Rouhani službeno boraviti u Švicarskoj dva dana , 2. i 3. srpnja, prema priopćenju švicarske vlade.

U Beču je u srpnju 2015. potpisan povijesni sporazum koji ograničava iranski nuklearni program. U tom gradu se nalazi i sjedište Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Ujedinjenih naroda zadužene za nadzor i poštivanje sporazuma.

Sjedinjene Države su se 8. svibnja povukle iz tog sporazuma. Iran pokušava postići od drugih potpisnika sporazuma jamstva da će se oduprijeti pritisku američkih sankcija i da će kompenzirati gospodarske posljedice američkog istupanja.

Tijekom puta u Švicarsku predsjednik Rouhani će razgovarati sa švicarskim predsjednikom Alainom Bersetom o posljednjim razvojima sporazuma o iranskom nuklearnom programu, precizira priopćenje švicarske vlade.

Švicarska predstavlja interese Sjedinjenih Država u Iranu od 1980. kao i interese Saudijske Arabije u Iranu od 2017.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:06