MOĆNE JEDINICE

ISIS-u TJERAJU STRAH U KOSTI Džihadisti se najviše se boje ženske postrojbe i to iz neobičnog razloga

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 09.12.2015. u 23:30

Ahmet Sik/Getty Images / 2015 Getty Images

Pripadnici Islamske države boje se djevojaka - tvrde kurdske vojnikinje koje se bore protiv terorista na sjeveru Sirije.

Ženska obrambena jedinica, ogranak kurdske Jedinice narodne zaštite YPG, osnovana je prije tri godine i poduprla je ponovno preuzimanje Kobanea sa svojih, procjenjuje se, 10.000 dobrovoljaca.

Jedna od zapovjednica, 21-godišnja Telhelden, kazala je za CNN da malobrojne vojnikinje imaju veliku prednost protiv ISIS-a.

- Oni misle da se bore u ime islama i vjeruju da ako nekog iz Daesha (ISIS-a) ubije cura, kurdska cura, neće ići u raj. Oni se boje djevojaka.

Ahmet Sik / 2015 Getty Images

Foto: Getty Images

Telhelden, čije ratno ime na kurdskom znači 'osveta', intervju je dala s prve linije na sjeveroistoku provincije al-Hasakah, gdje su ona i njezine ostale vojnikinje nedavno istjerale ekstremiste iz grada Al-Houl.

Efelin, 20-godišnja ratnica, zaklela se da ako se pripadnici ISIS-a pokušaju vratiti 'neće nijedan od njih ostati živ'.

Ovaj vojni uspjeh žena je daleko od uloge koju one imaju u Islamskoj državi, gdje se mlade muslimanke mogu zakonito udavati za militante kad napune devet godina, a one drugih vjera su silovane i zarobljivane.

Žene u Islamskoj državi su kućanice kojima je svako obrazovanje prekinuto s 15 godina. Tek u rijetkim slučajevima obiteljski dom mogu napustiti kako bi postale liječnice ili učiteljice ili kako bi sudjelovale u džihadu, no u svakom slučaju po izlasku iz kuće, pri čemu su prekrivene burkom od glave do pete, moraju ih pratiti muški članovi obitelji.

Ovo je sudbina protiv koje se bori Ženska obrambena jedinica, iako znaju da bi ih radikalni ekstremisti prije ubili kao nevjernice.

- Pitanje časti je prvo obraniti sebe, a onda naše obitelji i zemlju - zaključile su kurdske ratnice.

Izdvajamo