IRMA STIGLA NA KARIBE

ISPOVIJEST IZ SREDIŠTA NAJGORE OLUJE STOLJEĆA 'Zgrade se tresu, zvuk nas izluđuje, molite se za nas...' SAT VREMENA POSLIJE 'Vani je apokalipsa!'

 
 U.S. Navy via Reuters

Najjači uragan koji je ikad zabilježen na Atlantskom oceanu pogodio je sjeveroistočne otoke Kariba u utorak kasno navečer po lokalnom vremenu. Nazvan Irma, uragan se nalazi na putanji koja ga vodi prema Portoriku, Dominikanskoj Republici, Haitiju i Kubi, a potencijalno i prema američkoj saveznoj državi Floridi krajem tjedna, piše Guardian.

Irma je trenutno klasificirana kao uragan najjače, pete kategorije, čiji vjetrovi pušu konstantnom brzinom od 295 km/h, s mjestimičnim udarima vjetra od 350 km/h.


Usred strašnog uragana našao se i Alex Woolfall, čovjek iz Londona koji se nadao da će na rajskom otoku St Marteen imati godišnji odmor iz snova. Međutim, njegovo putovanje se pretvorilo u noćnu moru. Alex je preko Twittera pokušao dočarati što se događa dok uragan ruši sve pred sobom.

- Vjetar je toliko snažan da se zgrade tresu. Ovo je zastrašujuće, ali začudo, još uvijek imamo struje - napisao je Woolfall u 4.30 po lokalnom vremenu. Sat vremena poslije Englez je odaslao novu poruku.

- Traje evakuacija! Mi smo se sakrili ispod stepenica u jednoj zgradi. Zvuk vjetra nas potpuno izluđuje. Molite se da ovo što prije završi.


Naravno, ubrzo je nestalo struje i situacija je postala puno dramatičnija. Prestrašeni čovjek uputio je apel svim svojim prijateljima.

- Nevjernici, ateisti, heretici... Molite za mene.

Vjetar i kiša su divljali, ali Britanca je iznenadila jedna druga stvar.

- Nitko nije spomenuo vrućinu. Kuhamo se!


Kako je nestalo struje na otoku, Woolfall je upozorio sve pratitelje na Twitteru da će uskoro ostati bez baterije na mobitelu.

- Ovo je možda moj posljednji tweet. Nema struje, a zvuk je apokaliptičan. Ovo je kao film koji ne želite gledati. Bože, taj zvuk!? Kao da stojite kraj motora zrakoplova. Stalno nešto lupa, čuje se zvuk lomljave. Srećom, stepenice ispod kojih stojim i dalje drže.

Usred uragana uskoro će se naći i Richard Branson, poduzetnika i multimilijardera, koji je odbio otići za svog privatnog otoka Neckera. Branson je preko svog bloga potvrdio da oluja samo što nije stigla, ali nije zvučao kao da paničari.

- Sagradili smo zgrade koje bi trebale izdržati sve ekstremne vremenske uvjete. U posljednji 30 godina preživjeli smo tri uragana...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:31