TIJEKOM KAMPANJE 2016.

ISTRAGA TRUMP-RUSIJA Nadzorno tijelo reklo Kongresu da je FBI napravio 'temeljne pogreške'

 REUTERS

Unutarnje nadzorno tijelo američkog ministarstva pravosuđa reklo je Kongresu u srijedu da je FBI napravio "temeljne pogreške" tijekom politički osjetljive istrage predsjedničke kampanje Donalda Trumpa 2016.

U svjedočenju pred odborom Senata koje ne odstupa od izvješća izdanog u ponedjeljak, glavni inspektor Michael Horowitz također je rekao kako je otkrio da je FBI imao dovoljno razloga za otvaranje istrage o vezama između Trumpove kampanje i Rusije te da nije otkrio dokaze da je to bilo motivirano političkom pristranošću.

Trump i njegovi republikanci optužili su FBI za pristranost, a Horowitzovo izvješće dalo je materijala i republikancima i demokratima za raspravu o legitimnosti istrage koja je zasjenila prve dvije i pol godine Trumpova predsjedništva.

Predsjedavajući senatskog Odbora za pravosuđe, senator Lindsey Graham, rekao je na saslušanju da je FBI trebao upozoriti Trumpovu kampanju na mogući ruski utjecaj umjesto da se angažira u nečemu što se razvilo u "ogromnu kriminalnu zavjeru".

"Ljudi na najvišim razinama vlade uzeli su zakon u svoje ruke", rekao je republikanac Graham.

Demokratska senatorica Dianne Feinstein, članica Odbora za pravosuđe, kazala je da je izvješće srušilo Trumpove optužbe da je "duboka država" birokrata radila na potkopavanju njegovih političkih izgleda.

"Jednostavno rečeno, istraga FBI-a bila je motivirana činjenicama, a ne pristranošću", izjavila je ona.

Horowitzev rad na tom pitanju nije završen. Rekao je da njegov ured ispituje jesu li od FBI-evih agenata u New Yorku procurile informacije do Trumpovog saveznika Rudyja Giulianija u pokušaju da se izvrši pritisak na tadašnjeg direktora FBI-a Jamesa Comeya da ponovno otvori istragu o demokratskoj predsjedničkoj kandidatkinji Hillary Clinton, odnosno njezinom korištenju emailova.

U Horowitzevom izvješću se navodi da je FBI napravio 17 temeljnih pogrešaka i propusta kada je tražio odobrenja suda (FISA) za prisluškivanje Trumpovog savjetnika u kampanji, Cartera Pagea.

"Jako smo zabrinuti zbog toliko temeljnih pogrešaka", rekao je Horowitz pred Odborom za pravosuđe.

Page nije optužen ni za kakav zločin.

Državni odvjetnik William Barr rekao je, međutim, da izvješće "pokazuje jasnu zloporabu procesa FISA".

"Izvješće glavnog inspektora sada jasno pokazuje da je FBI pokrenuo agresivnu istragu američke predsjedničke kampanje na najmršavijoj sumnji koja je, po mojem mišljenju, bila nedovoljna da bi opravdala poduzete mjere", kazao je Barr u priopćenju.

Savezni tužitelj John Durham koji istražuje korijene istrage protiv Trumpove kampanje je reagirao na Horowitzevo izvješće rekavši kako ono nije točno zbog ograničenih informacija na kojima se temelji dok Durhamova kaznena istraga nema ograničeni doseg i otkrila je mnogo više nego Horowitz te da mu je to i rekao.

"Naša je istraga uključila informacije od drugih osoba i entiteta kako u SAD-u tako i izvan SAD-a. Temeljem dokaza prikupljenih do sada i dok se naša istraga nastavlja, prošli smo mjesec obavijestili glavnog inspektora da se ne slažemo s nekim od zaključaka glede utemeljenosti i kako je započeo FBI-ajev slučaj", rekao je Durham.

Činjenica da su i Barr i Durham zapravo osporili zaključke izvješća glavnog inspektora, koji je ustvrdio kako je FBI-jeva istraga bila opravdana i da nije utvrđena pristranost, je važna imajući u vidu Durhamovu kaznenu istragu u kojoj je ustvrdio da ima daleko više informacija koje bitno mijenjaju nalaze izvješća glavnog inspektora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:38