NASTAVAK DINASTIJE

IVANKA TRUMP POSTAJE DIREKTORICA SVJETSKE BANKE? U pozadini mogućeg karijernog zaokreta krije se Donaldov plan: 'Nakon mene, ona će biti predsjednica'

 REUTERS

Samo dva bloka dalje od Bijele kuće prošli se utorak odvijala prava drama. Zaposlenici Svjetske banke (WB) okupili su se u atriju velike zgrade i s nestrpljenjem iščekivali što će im reći njihov šef - koji je dan ranije apsolutno neočekivano najavio da odlazi s vodećeg mjesta te globalne financijske institucije.

“Pojavila se izvanredna prilika i, znate, teško je predvidjeti takve događaje u vlastitom životu”, rekao je okupljenima Jim Yong Kim, predsjednik Svjetske banke u ostavci. I dodao kako je dobio izuzetno unosnu ponudu za nastavak svoje karijere te se zbog toga odlučio povući s položaja, i to više od tri godine prije kraja drugog mandata. I to je bilo to. Kako prenosi Financial Times, mnogi su zaposlenici ostali duboko razočarani. Jer, nisu saznali ništa, a otvorenih je pitanja više nego što bi trebalo biti za tako važno mjesto.

Jim Yong Kim u ponedjeljak je u priopćenju naveo da će se priključiti jednoj privatnoj tvrtki i fokusirati “na ulaganja u infrastrukturu u zemljama u razvoju”. Dakle, da bi na određeni način nastavio posao kojim se bavio u Svjetskoj banci. “Bila mi je velika čast služiti kao predsjednik jedne ovako ugledne institucije. Rad Svjetske banke važniji je nego ikada u vrijeme kada aspiracije siromašnih rastu u svijetu, a problemi poput klimatskih promjena, epidemija, gladi i izbjeglica nastavljaju se povećavati, i u smislu opsega i kompleksnosti”, napisao je Jim Yong Kim.

Obamin kadar

Na čelnu poziciju WB-a došao je 2012. godine nakon što je jedan mandat završio Robert B. Zoellick. Yong Kima je imenovao tadašnji američki predsjednik Barack Obama i mnogi su se već prije pitali koliko će dugo opstati na tom položaju. Jer, američki predsjednik Donald Trump sve dužnosnike koje je imenovao Obama smatra izravnim neprijateljima te ih smjenjuje, a ostavštinu prvoga američkog crnog predsjednika na svaki način želi uništiti. I zbog toga za mnoge odluka predsjednika WB-a nije bila posebno iznenađenje: preciznije, zaključili su kako se mirno povukao čim je pronašao zadovoljavajuću poziciju na koju se može mirno skloniti.

A onda je Financial Times u petak bacio pravu bombu: kandidatkinja za mjesto predsjednice Svjetske banke je nitko drugi doli Ivanka Trump, kći američkog predsjednika. Naime, nakon što su osnovane Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond (MMF), postignut je džentlmenski sporazum Europe i SAD-a: MMF će uvijek voditi Europljanin, a WB-om će upravljati Amerikanac. MMF trenutno vodi Christine Lagarde, Francuskinja s američkom karijerom i, što je važno i za pitanje WB-a, prva žena na tom položaju.

Financial Times navodi kako je kandidatkinja i Nikki Haley, bivša američka ambasadorica pri UN-u, koja je u jesen prošle godine dala ostavku. Zbog sukoba s novoformiranim vanjskopolitičkim timom predsjednika Trumpa u kojem je vodeću funkciju preuzeo John Bolton koji se odmah našao na istoj valnoj dužini s državnim tajnikom Mikeom Pompeom.

Nakon njezine ostavke pojavila se priča da se Haley odlučila na taj korak kako bi se pripremila za predsjedničke izbore 2020. godine, no ona je tu opciju odbacila. Ipak, budući da među republikancima jača struja koja želi Trumpa, protivno dosadašnjoj praksi, natjerati na predizbore, nije isključeno da bi Bijela kuća pokušala smjestiti Haley u WB i tako joj onemogućiti da postane problem Trumpu. A ona bi mu bila ozbiljan problem. Kad je riječ o Ivanki, nije tajna da ju je Trump htio poslati na međunarodno “kaljenje” u UN umjesto Haley (na tu je poziciju imenovana bivša glasnogovornica State Department, novinarka Heather Nauert), ali je odustao jer su mu savjetnici sugerirali da bi se taj potez smatrao nepotizmom: kao da nepotizam nije činjenica da su ona i njezin suprug Jared Kushner (zaposlenici Bijele kuće za njih su smislili termin Jarvanka) glavni Trumpovi savjetnici. I da je administracija napravila sve kako bi zataškala njezino korištenje privatnog e-maila za službenu komunikaciju dok su za isti potez tražili da se Hillary Clinton kazneno goni. Ivanka i Jared te Donald imaju plan prema kojemu bi Ivanka trebala postati prva američka predsjednica.

Kvalifikacije nisu upitne

Budući da ona nema ni unutarnjopolitičko, ni vanjskopolitičko iskustvo potrebno za taj položaj (nema ga ni Trump, ali on je imao - pokazalo se neopravdano - status uspješnog biznismena i na međunarodnom planu te slavu zvijezde reality televizije), pet godina na čelu WB-a osiguralo bi joj potrebnu vjerodostojnost. I kraj njezina mandata bi nastupio godinu dana prije kraja drugog Trumpova predsjedničkog mandata pa bi ona imala dovoljno vremena da pokrene kvalitetnu kampanju.

Ako se ova informacija pokaže točnom, sasvim je jasno da će se odmah javiti prigovori kako Ivanka nema kvalifikacije potrebne za taj utjecajan i važan položaj: karijeru je počela kao model, a zatim je radila kao potpredsjednica za akvizicije u Trump Organizationu, da bi zatim lansirala svoju modnu liniju koja je ugašena prošle godine (što se također tumačilo kao znak pripreme za daljnju političku karijeru).

No, Ivanka se snažno angažirala u projektu globalnog jačanja uloge žena u poduzetništvu i za taj je projekt pribavila milijardu dolara upravo Svjetskoj banci. Dakle, put je već utaban. A i dosadašnji predsjednik nije imao financijskog iskustva kad je preuzeo WB: Yong Kim bio je predsjednik Dartmouth Collegea i bavio se zdravstvom. Ako je mogao on, zašto ne bi i Ivanka?

Mnogi smatraju da bi se ovakvim razvojem događaja osiguralo da se WB ne nađe pod udarom - financijskim, što je posebno važno - kao neke druge institucije, primjerice UN. Americi ne bi smetalo da Ivanka preuzme tu ulogu, ne bi to smatrali nepotizmom, demokrati nemaju načina zaustaviti imenovanje, a ni Kini takav razvoj događaja ne bi bio mrzak. Spremimo se, dakle, za Ivanku, predsjednicu (sad WB-a, a uskoro?).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:53